Interview Alfons Lammers in EW Magazine


Afgelopen week stond er een groot interview met Alfons Lammers in EW Magazine. Hij vertelt over zijn vrouw die recentelijk in een verzorgingstehuis zit, maar ook over zijn recent verschenen boek Het ergste moet nog komen. Hierin staan brieven geschreven aan vrienden en oud-collega’s die gaan over zijn beslommeringen in Otterlo en tal van andere kwesties, veelal ergernissen:

‘Ergernis is een bron van levensvreugde. Ik kan niet anders dan ironisch zijn. Je moet zaken wel serieus aanpakken om luchthartig te kunnen zijn. Maar je moet het niet ernstig brengen.’

Verder vertelt hij over verschillende politieke kwesties, waaronder zijn visie op Trump, ‘als representant van zijn land was hij onverteerbaar’. In tegenstelling tot zijn liefde voor Amerika, heeft Lammers weinig positiefs te zeggen over Europa:

‘Europa is een onbetrouwbare partner. We doen zo moeilijk over defensie. Onze bijdrage is bijna non-existent. […] We zien Amerika als een belangrijk land, maar vinden onszelf net iets beter. Neerkijken op Amerika zit in onze genen.’

 

U leest het interview hier terug.


Over Het ergste moet nog komen:

In 2006 gaf oud-hoogleraar Amerikaanse geschiedenis Alfons Lammers een nieuwe draai aan zijn leven door van de Randstad te verhuizen naar Otterlo, nabij het Kröller-Müller Museum. Dit boek is het hoogst persoonlijke, in briefvorm vertelde verhaal van tien jaar wederwaardigheden op de Veluwe. Kunst en literatuur bieden houvast, de actualiteit volgt hij op gepaste afstand. Niets is overtollig, niets is minderwaardig, zegt Lammers dadaïst Kurt Schwitters na; de knipsels van zijn bestaan veranderen daardoor in een boeiende collage.

Amerikanen horen graag dat het beste nog moet komen – Lammers is overtuigd van het tegendeel, maar de eerste om zijn oordeel te heroverwegen. Zijn ‘bezwaren tegen de geest der eeuw’ zijn evident. Leiden laat hem niet los, kleine en grote tegenslagen stoïcijns overwinnen staat hoog op zijn agenda. Tot hij fulltimemantelzorger wordt en vaststelt dat ook zijn oude liefde Amerika met de opkomst van een vreemdsoortige presidentskandidaat ernstig in verwarring raakt. Zijn gevoel voor humor blijft desondanks intact. Het postscriptum van Lammers zal men niet licht vergeten.


Alfons Lammers (1940) was van 1986 tot 2003 hoogleraar Amerikaanse geschiedenis aan de Universiteit Leiden als opvolger van Jan Willem Schulte Nordholt. Een groot aantal studenten is bij hem afgestudeerd. Van zijn hand verschenen tal van boeken en artikelen over de Verenigde Staten met Franklin D. Roosevelt als hoofdpersoon. Bovendien was hij actief als redacteur van het Biografisch Woordenboek van Nederland en trad hij veelvuldig op in de landelijke media.