Interview Ap Dijksterhuis in Zin
Vandaag verscheen een interview in Zin magazine met Ap Dijksterhuis. Met het boek debuteert de hoogleraar psychologie – die met boeken als Het slimme onbewuste en Wie (niet) reist is gek al succesvolle non-fictie schreef – op zijn 51ste als auteur van fictie. Een droom die uitkomt:
‘Ja, toch wel. Toen ik studeerde heb ik getwijfeld tussen een wetenschappelijke carrière en een carrière als schrijver. Maar toen ik al vroeg een baan kreeg aangeboden als promovendus was de keuze eigenlijk al gemaakt. Ik kon altijd later nog gaan schrijven, zo redeneerde ik. Dertien jaar geleden heb ik mijn eerste populairwetenschappelijke boek geschreven en toen merkte ik dat ik het heel leuk vond om aan een boek te werken. Mijn oude ambitie kwam weer boven. Ik wilde een klassiek reisboek schrijven en een roman. Nu, na een flink aantal andere boeken, is dat gelukt: vorig jaar publiceerde ik Wegwee en dit jaar Bart.’
U leest het hele interview hier terug.
over Bart:
Het is 1982. Bart is vijftien jaar oud, charismatisch, vindingrijk en dichter in de dop. Hij wordt gevolgd door de ogen van zijn beste vriend Len die twee jaar ouder is maar desalniettemin in Barts schaduw staat, net als iedereen. Bart verlost zijn dorp van een potloodventer, graaft een oorlogsbunker uit en redt honderden vissen van de dood. Dan wordt hij voor het eerst van zijn leven verliefd. Hopeloos verliefd. Machteloos verliefd, zoals hij zelf zegt. Hij is vastbesloten om Romy te versieren op het aanstaande schoolfeest. Maar zou Barts bijzondere persoonlijkheid ook zijn achilleshiel kunnen worden?
Bart is een korte roman voor jongeren en volwassenen over vriendschap, over opgroeien in de provincie in de jaren tachtig (de tijd van Dallas, bourbontoetjes en The Cure), maar Bart is vooral een roman over de mateloze verliefdheid en het aangrijpende lot van een wonderlijke jongen. Het boek kan gelezen worden zoals je een film bekijkt, in één lange adem.
Ap Dijksterhuis (1968) is hoogleraar psychologie, schrijver, spreker, ondernemer en een van de invloedrijkste psychologen van Nederland. Eerder schreef hij Op naar geluk, De merkwaardige psychologie van een wijndrinker, Wie (niet) reist is gek, Maakt geld gelukkig?, het kinderboek Tussen je oren en Wegwee. Van zijn boek Het slimme onbewuste zijn inmiddels meer dan 100.000 exemplaren verkocht. Bart is zijn fictiedebuut.