Interview Bernice Notenboom in de Volkskrant


Deze week verscheen in de Volkskrant een interview met poolreiziger Bernice Notenboom. Haar nieuwe boek Arctica is vandaag verschenen. In Arctica deelt Notenboom haar ervaringen op en rond de Noordpool, tezamen met de door haar waargenomen veranderingen die het kwetsbare gebied ondergaat.

Arctica is volgens Notenboom een toegankelijk boek geworden: ‘Ik ben geen wetenschapper, maar ik lees wel wetenschappelijke literatuur en spreek wetenschappers. Ik kan een brug slaan tussen wetenschap en ­publiek’. Anders dan wetenschappelijke publicaties durft Notenboom wel te kijken naar de grote verbanden en lange-termijn gevolgen die klimaatverandering in werking zet.

Uiteraard gaat Arctica over klimaatverandering. Echter, Notenboom propagandeert een frisse blik op dit probleem: ‘de mens laat de risico’s niet tot zich doordringen. Klimaatverandering heeft geen vieze geur of smaak en je ziet het niet. Klimaatverandering is geen vijand, geen meteoriet die op je afkomt. We zijn er allemaal onderdeel van.’

U kunt hier Notenboom’s zelfgemaakte video over de expeditie beschreven in Arctica zien.

Het interview in de Volkskrant leest u hier terug.


Over Arctica:

Arctica is voor velen nog onbekend en onbemind, de meest mysterieuze en minst onderzochte plek op aarde. Even groot als Europa en net zo intrigerend als een verre planeet. Velen riskeerden door de eeuwen heen hun leven om iets van haar geheimen te ontrafelen en zijn van haar gaan houden. Poolreizigster Bernice Notenboom ondernam drie expedities naar de Noordpool. Ze is besmet met het poolvirus: de fascinatie voor de adembenemende schoonheid en stilte, de intense fysieke ervaringen van reizen in de vrieskou door onvoorspelbaar terrein. Maar ook een fascinatie voor de zichtbare effecten van de opwarming van de aarde. ‘We verliezen in een rap tempo onze koeling, met ingrijpende gevolgen voor iedereen op aarde,’ schrijft ze. Arctica ontroert met de spannende belevenissen, ontberingen en onvergetelijke reizen van Bernice Notenboom en haar vele voorgangers: de poolhelden uit de negentiende eeuw. We raken mét haar in de ban van dit onbekende continent. En wellicht maken we, net als Bernice, na lezing een diepe buiging voor haar schitterende schoonheid.

 

Bernice Notenboom (1962) is poolreizigster, klimaatjournaliste, filmmaakster en geeft lezingen over haar ijskoude ervaringen. Ze leidde drie expedities naar Spitsbergen (2016-2018) met ruim honderd bestuurders van grote Nederlandse ondernemingen. Met haar film Seablind (2016) heeft ze de scheepvaartwereld wakker geschud voor de effecten van roetuitstoot op Arctica. Haar boek Tegenpolen (2011) werd genomineerd voor de Bob den Uyl Prijs.