Zaterdag 9 december verscheen in NRC Handelsblad een uitgebreid interview met Charles Spence over zijn boek GastrofysicaDe nieuwe wetenschap van het eten. De wetenschap van de ‘gastrofysica’ draait om de multizintuiglijke factoren die samen onze eet- en drinkervaring bepalen, meestal zonder dat wij het weten. Spence onderzoekt deze factoren in zijn lab in Oxford en werkt samen met ‘gastrofysici’, chefs en restauranteigenaren die experimenteren met de ervaringen die zijn hun gasten opdienen. Je kunt hierbij denken aan het eten van oesters terwijl je de geluiden van de zee hoort of een serveerster die je met een lepeltje gelei voert.

De gastrofysica is echter ook in minder frivole vormen te vinden, bijvoorbeeld in het bedrijfsleven. Bedrijven maken tegenwoordig dankbaar gebruik van de gastrofysische inzichten van experimenterende restaurants. Zo kunnen ze bijvoorbeeld gezonde producten aantrekkelijker maken. “Er is nu juist veel vraag naar manieren om producten minder ongezond te maken zonder dat de consument begint te klagen,” zegt Spence. Hierbij maakt het niet uit of “ze het echt proeven of omdat ze het zo percipiëren”. Een chocoladereep met ronde hoeken smaakt bijvoorbeeld zoeter, waardoor er minder suiker in kan. Spence is optimistisch over de rol van gastrofysica in het populariseren van gezondere massaproducten. “[J]e ziet dat het streven naar gezondere voeding ingebakken raakt in de cultuur van bedrijven.”

Klik hier voor het interview van Spence met NRC. Eerder verscheen ook al een interview met het Parool, waarin Spence onder andere vertelde over het verbeteren van ziekenhuiseten en alle zin en onzin die wordt geroepen over gezond eten.

Verder was Spence vorige week te gast bij RTL Late Night. Klik hier voor de uitzending.


Over Gastrofysica:

Waarom, bijvoorbeeld, consumeren we 35 procent meer voedsel wanneer we met iemand anders eten, en zelfs 75 procent meer wanneer we met drie anderen eten? Hoe is het te verklaren dat liefhebbers van koffie er bij fel licht meer van drinken? Waarom is 27 procent van alle drankjes die in een vliegtuig besteld worden tomatensap? Waarom smaken chips beter als ze knapperig zijn? En hoe is te verklaren dat eten zouter smaakt op een blauw bord en warme chocolademelk lekkerder is in een oranje mok?
Deze vragen, en nog veel meer, komen aan bod in Charles Spence’ populaire en toegankelijke boek Gastrofysica. Een revolutionair boek dat de potentie heeft onze manier van eten fundamenteel te veranderen, en dat tegelijk een likkebaardende pageturner is.

Charles Spence is professor aan de Universiteit van Oxford. Hij publiceert in onder meer TIME, The Wall Street Journal, The New Yorker, The Washington Post, Forbes en The Atlantic.

Recensenten over Gastrofysica:

‘Spence leert mensen met meerdere zintuigen van hun eten te genieten.’
The New Yorker

‘Niet veel mensen zijn er klaar voor het belang van de zintuigen onder ogen te zien zoals Charles Spence.’
Ferran Adrià, restaurant El Bulli, Spanje

‘De wetenschapper die de manier waarop we eten verandert.’
The Guardian

‘Een fascinerende visie op de wetenschap achter voedsel en hoe onze perceptie wordt gevormd door al onze zintuigen, niet alleen door smaak.’
The Times

 

 

Ook interessant



Tom Lanoye, Marcel Möring en Lara Taveirne geselecteerd voor Longlist de Boon 2026!

Tom Lanoye, Marcel Möring en Lara Taveirne geselecteerd voor Longlist de Boon 2026!

De longlist van de Boon Literatuurprijs voor fictie & non-fictie is bekendgemaakt. Op vrijdag 28 november publiceerde de vakjury de 15 geselecteerde titels uit in totaal 812 inzendingen, waaronder drie…

Lees verder >
Muziektheaterproductie van ‘De draaischijf’ in april 2027 in de theaters!

Muziektheaterproductie van ‘De draaischijf’ in april 2027 in de theaters!

De draaischijf van Tom Lanoye verschijnt in april 2027 op de planken. Opera Ballet Vlaanderen komt onder de regie van Frank Van Laecke met een muziektheaterproductie van het boek dat…

Lees verder >
Voorjaarsbrochure 2026!

Voorjaarsbrochure 2026!

De voorjaarsbrochure 2026 van Uitgeverij Prometheus staat online, met een breed aanbod aan (literaire) fictie en non-fictie. Dit voorjaar verschijnen binnen het genre fictie onder andere de langverwachte nieuwe boeken…

Lees verder >
Lara Taveirne met ‘Meisjes van krijt’ volop in de media

Lara Taveirne met ‘Meisjes van krijt’ volop in de media

Vorige maand verscheen bij Uitgeverij Prometheus Meisjes van krijt van Lara Taveirne. Lara is een van de bijzonderste stemmen van haar generatie en was daarom ook te gast op het…

Lees verder >
Alan Hollinghurst wint de David Cohen Prize for Literature 2025!

Alan Hollinghurst wint de David Cohen Prize for Literature 2025!

Alan Hollinghurst won dinsdagavond 4 november de David Cohen Prize for Literature 2025. Deze prijs staat bekend als een van de meest prestigieuze literaire onderscheidingen in het Verenigd Koninkrijk en…

Lees verder >
Succesvolle lancering van ‘Het laatste verhaal van Jamie Gunn’ door Thomas Olde Heuvelt

Succesvolle lancering van ‘Het laatste verhaal van Jamie Gunn’ door Thomas Olde Heuvelt

Afgelopen week verscheen bij Uitgeverij Prometheus Het laatste verhaal van Jamie Gunn van Thomas Olde Heuvelt. Hij behaalde wereldwijd al successen met zijn boeken Hex en Echo, heeft in 25…

Lees verder >
Mario Molegraaf wint met zijn boek ‘Opperhuidmens’ de Zeeuwse Boekenprijs 2025!

Mario Molegraaf wint met zijn boek ‘Opperhuidmens’ de Zeeuwse Boekenprijs 2025!

Mario Molegraaf, auteur van de biografie van Hans Warren, Opperhuidmens, heeft de Zeeuwse Boekenprijs gewonnen. Deze prijs werd uitgereikt op dinsdagavond 4 november in Vlissingen. Uit de 62 inzendingen hoorde…

Lees verder >
Carolien van ’t Hof wint met haar boek ‘Hellemoer’ geschiedenisprijs ‘De Treckpoel’

Carolien van ’t Hof wint met haar boek ‘Hellemoer’ geschiedenisprijs ‘De Treckpoel’

Carolien van ‘t Hof, auteur van de historische roman Hellemoer, heeft de LGOG Treckpoel-prijs gewonnen. Deze prijs van het Koninklijk Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap werd op zaterdag 11 oktober…

Lees verder >