Interview met Franca Treur in Mezza


Franca Treur vertelt in Mezza over haar nieuwste boek De golf. De hoofdpersonen in het boek worstelen met de problemen van nu, maar corona was niet de inspiratie voor De golf:

‘Het verhaal zat al langer in mijn hoofd. Het weer verandert, er zijn plotseling andere insecten, er is een verlies van het gevoel van veiligheid.’

In het boek bereiden de hoofdpersonen zich voor op de stijgende zeespiegel. En toen kwam corona. ‘Ik vind het interessant dat je je kunt voorbereiden op een ramp, om te worden ingehaald door een andere ramp waar je geen antwoord op hebt.’


Over De golf:

Bruno en Loes, schrijver en academica, kochten enkele jaren geleden een varend woonschip met het oog op de zeespiegelstijging. Ze kregen er een zoontje, Olivier. Hoe voorbereid ze ook zijn, als het gevaar ineens uit een heel andere hoek komt, hebben ze daar geen eenduidig antwoord op.

Loes gelooft in therapie, althans, in therapie voor Bruno. Bruno zelf pakt het liever drastischer aan. Wanneer Loes een studente van haar op Bruno afstuurt, wordt het de vraag of hij zijn plan ooit nog kan gaan uitvoeren.

In weinig woorden laat Franca Treur in De golf haar personages worstelen met de uitdagingen van deze tijd. Er mag gelukkig gelachen worden, maar boven de zinnen hangt steeds de prangende vraag: wat zou jij in deze situatie doen?


Franca Treur is de auteur van het bekroonde en verfilmde Dorsvloer vol confetti, De woongroep, X&Y, Slapend rijk en Hoor nu mijn stem. Haar laatste boek is het prachtig ontvangen Regieaanwijzingen voor de liefde.