Interview met Frank Koerselman in NRC
Frank Koerselman werd geïnterviewd in NRC Handelsblad over zijn recent verschenen boek Ontvadering. In het interview bespreekt hij het pamflet waarin hij de gevolgen voor gezin en samenleving van het einde van de mannelijke autoriteit analyseert aan de hand van het werk van psychoanalyticus Alexander Mitscherlich:
“Die strikte taakverdeling die er tot de industriële revolutie was, daar zat een biologische kant aan, maar ook een sociale. De kinderen kwamen zonder dat je het wilde, er moest voor gezorgd worden, en het leven was hard. Er moest hout worden gehakt, oorlog gevoerd, en dan was de vrouw meer geschikt voor het een en de man voor het ander.”
Koerselman benadrukt dat strenge vaders nodig zijn, en ook een duidelijk vaderfiguur om een land leiding te geven. Hij bespreekt Mark Rutte, Angela Merkel en Donald Trump: “Het absolute voorbeeld van een narcistische, onrijpe vader die in reactie op de horizontale, inclusieve, identitaire linkse beweging aan de macht is gekomen. En dat is geen incident. Waar ter wereld zien we nog rijpe en wijze vaders als leiders? Hoe ik ook rondkijk, ik zie ze niet.”
Het hele interview leest u hier.
Over Ontvadering:
Stoommachine en verbrandingsmotor hebben mannenkracht overbodig gemaakt. De vrouw is sinds de pil van onvermijdelijk moederschap verlost. Vaders zijn dus niet meer nodig om hun gezin te onderhouden en te beschermen. Het patriarchaat verdwijnt. Maar wat is de prijs van die bevrijding?
In navolging van de Duitse denker Alexander Mitscherlich (1908-1982) analyseert Frank Koerselman de gevolgen van de ontvadering. Veroordeelt die het individuele mensenkind niet tot permanente ‘selfie’-bevestiging?
Moderne vaders zullen moeten kiezen: gaan ze mee op de politiek correcte golf van vaderschaamte of durven ze te tonen dat flinkheid, beheersing en zelfrelativering nog steeds onmisbare deugden zijn?
Frank Koerselman is emeritus hoogleraar psychiatrie en psychotherapie en auteur van onder meer Wie wij zijn. Tussen verstand en verlangen.
Over Wie wij zijn:
‘Koerselman vermijdt jargon, schuwt persoonlijke ervaringen niet en, belangrijk, plaatst gebeurtenissen in historisch perspectief.’ Medisch Contact