Gisteren verscheen er naar aanleiding van het nieuwe boek van gezondheidsspecialist Arjet Borger, Seks voor iedereen, een uitgebreid interview met de auteur in Nederlands Dagblad. In haar nieuwe boek behandelt ze de manier waarop Nederland over seks praat, hoe er seksuele voorlichting wordt gegeven, en hoe dat anders zou kunnen.

In het interview vertelt Borger dat kinderen volgens haar het recht hebben te horen dat seks risico’s met zich meebrengt en dat het tijd is voor eerlijke voorlichting over seks. De seksuele voorlichting in Nederland vindt Borger te eenzijdig. ‘Seksuele vrijheid staat centraal, maar dat verwarren we met seksuele gezondheid. We vertellen daardoor niet het hele verhaal.’

Daarnaast merkt ze dat er liever niet gesproken wordt over de risico’s en mogelijke negatieve gevolgen van seks. ‘Daarin zie je de angst voor betutteling steeds terugkeren. Vanuit mijn vak kijk ik echter naar wat nodig is om mensen tot gezond gedrag aan te zetten. Dat betekent dat voorlichting volledig en betrouwbaar moet zijn.’ Borger legt uit dat Seks voor iedereen als het ware leest als haar ontworsteling aan die onvolledige voorlichting.

Het doel van het boek is dan ook om het debat aan te gaan over de manier waarop seksuele voorlichting wordt gegeven. ‘Seksuele voorlichting raakt iedereen’, vertelt Borger, ‘ook als je je er niet bewust van bent. Met Seks voor iedereen wil ik iedereen woorden en argumenten geven zodat we met elkaar de voorlichting kunnen verbeteren. [..] Dit is het verhaal dat verteld moest worden. Het is aan iedere Nederlander hierover na te denken.’

Lees het volledige interview in Nederlands Dagblad hier terug.

Eerder verscheen er een interview met de auteur in het Parool. De uitzending van Met het Oog op Morgen waar Borger te gast was, is hier terug te luisteren.


Over Seks voor iedereen:

Nederland en seks. Het lijkt zo’n gelukkige combinatie. We hebben de seksuele revolutie al ver achter ons liggen en er zijn genoeg redenen om te denken dat we de goede kant op gaan. Maar is dat ook echt zo?

Hoe praten we eigenlijk met kinderen, tieners en jongeren over seks? Waar is onze voorlichting op gebaseerd? Wat is de rol van de overheid? En waarom praten we niet over de relationele kanten van seks? Zijn we soms ergens bang voor?

Het lijkt erop dat we ons verlangen naar seksuele vrijheid verwarren met het bevorderen van seksuele gezondheid. Maar wat als we daarmee onszelf en onze kinderen tekortdoen?

Met Seks voor iedereen geeft Arjet Borger het startschot voor een maatschappelijk debat over de manier waarop Nederland over seks praat en hoe dat anders zou kunnen.

Arjet Borger (1982) is gezondheidswetenschapper en oprichter van de Care for Sexuality Foundation. Ze werkt als schrijver, spreker en adviseur en schreef vijf boeken over seksualiteit, waaronder Saar en Jop praten over seksualiteit (2012) en In gesprek over seks (2013).

Ook interessant



Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

Marijn Kruk in de media

Voormalig correspondent en journalist Marijn Kruk neemt in zijn onlangs verschenen boek Opstand de lezer mee door het Europa anno nu, waar rechts-populistische bewegingen steeds meer in populariteit toenemen. Voor…

Lees verder >
‘Caledonian Road’ van Andrew O’Hagan ••••• in NRC

‘Caledonian Road’ van Andrew O’Hagan ••••• in NRC

De Schotse schrijver Andrew O’Hagan schreef in zijn roman Caledonian Road over de Londense upper class en zijn twijfelachtige handel en zaken. NRC-recensent Michel Krielaars las het boek en waardeerde het met…

Lees verder >
Michael Cunningham in de media en te gast in De Balie

Michael Cunningham in de media en te gast in De Balie

Michael Cunningham beschrijft in zijn nieuwe boek Dag een kleinschalig maar intens gezinsdrama, heel iets anders dan de familiesaga over eerdere generaties die hij in eerste instantie voor ogen had.…

Lees verder >
Maral Noshad Sharifi op shortlist Hebban Debuutprijs 2024

Maral Noshad Sharifi op shortlist Hebban Debuutprijs 2024

Citroeninkt van Maral Noshad Sharifi is dit jaar een van de genomineerden voor de Hebban Debuutprijs. De lezerscommunity Hebban.nl organiseert jaarlijks de Hebban Debuutprijs, een aanmoedigingsprijs voor debutanten, gericht op…

Lees verder >
‘De vertrouweling’ van Ariëtte Dekker uitgebreid besproken in de media

‘De vertrouweling’ van Ariëtte Dekker uitgebreid besproken in de media

Ariëtte Dekker schetst in De vertrouweling een waanzinnig gedetailleerd beeld over Sam van Deventer (aldus de Volkskrant), die een belangrijke rol speelde in het leven van het echtpaar Kröller-Müller. In…

Lees verder >
Eva Cukier te gast in Buitenhof over ‘Ruzland’

Eva Cukier te gast in Buitenhof over ‘Ruzland’

Eva Cukier was zondag 16 juni te gast bij Twan Huys in Buitenhof naar aanleiding van het verschijnen van haar boek Ruzland. Ze vertelde hier over haar boek en haar…

Lees verder >
‘De spijker’ van Zhang Yueran genomineerd voor de Filter Vertaalprijs 2024

‘De spijker’ van Zhang Yueran genomineerd voor de Filter Vertaalprijs 2024

De Filter Vertaalprijs is een jaarlijkse prijs die door een jury wordt toegekend aan de meest bijzondere vertaling van het afgelopen jaar. Een belangrijk criterium voor de beoordeling is de…

Lees verder >
Shortlist Boerhaave Biografieprijs 2024 bekendgemaakt

Shortlist Boerhaave Biografieprijs 2024 bekendgemaakt

De Boerhaave Biografieprijs is een driejaarlijkse prijs voor de beste Nederlandse biografie over een wetenschapper, ter beschikking gesteld door Rijksmuseum Boerhaave te Leiden. De winnaar ontvangt € 2500 en de…

Lees verder >