Afgelopen week verscheen er in het Nederlands Dagblad een groot interview met Herman Vuijsje, onder andere over zijn pas verschenen boek Zwartkijkers. In dit boek betoogt Vuijsje dat Nederland een van de landen is die het minst te lijden hebben van racisme.

‘Vuijsje schrijft met ferme wandelpassen. Ontnuchterend, scherp, ironisch, met humor, beeldend vermogen en interesse in mensen en hun drijfveren,’ schrijft Hilbrand Rozema.

Het gesprek gaat onder meer over waar Vuijsje vandaan komt en zijn band met Nederland en nationalisme. ‘Ik vind Nederland wel een land waar je mee voor de dag kunt komen,’ antwoordt hij op de vraag of hij zich iets voor kan stellen bij trots op Nederland. ‘Ik verzet mij tegen de gedachte dat wij ons moeten schamen. Wees blij dat je hier woont. Het leven is goed georganiseerd, met een hoge mate van gelijke kansen. Dat is een sociaal feit, gegroeid onder invloed van het calvinisme. Geen reden tot borstklopperij, want deze tolerante verzorgingsstaat kregen we van de voorouders.’

Lees het interview hier terug.


Over Zwartkijkers:

Zwart is zwart en wit is wit en tussen die twee gaapt een diepe kloof. Witte Nederlanders zijn aangetast door een taai racisme en het is hoog tijd dat ze daarvoor uitkomen. Dat is de boodschap van zwart-witpredikers die zeggen op te komen voor gekleurde Nederlanders. Hun claims worden in brede kring schuldbewust aanvaard. In Zwartkijkers laat Herman Vuijsje zien dat het geconstrueerde onderscheid berust op overdrijving en generalisering. In werkelijkheid behoort Nederland tot de landen die het minst te lijden hebben van racisme. Zwart-witpredikers zijn zwartkijkers. Door het Nederlandse racisme op te kloppen, brengen ze het omgekeerde teweeg van wat zij beogen. Ze gaan het schrikbeeld van een gesegregeerde samenleving niet tegen maar brengen het juist naderbij.

Herman Vuijsje (1946) is socioloog, journalist en schrijver. Veel van zijn publicaties betreffen naoorlogse cultuurverschuivingen in Nederland. Met zijn boeken Vermoorde onschuld en Correct behoorde hij tot de eersten die vraagtekens zetten bij het gedachtegoed van de multiculturele samenleving.

 

Over Correct:

‘Vuijsje heeft een fascinerend boek geschreven waarvan je mag hopen dat het de vroegere stormlopers van het taboe het schaamrood op de kaken brengt.’ Trouw

‘Vuijsje houdt zich bezig met de bijzondere drijfveren die speciaal in Nederland een rol hebben gespeeld en nog spelen. Dat levert een boeiende beschouwing op.’ Staatscourant

‘Vuijsje schrijft meeslepend en inzichtelijk.’ de Volkskrant

Ook interessant



‘Alles gaat op vroeger terug’ van Annet Mooij op de longlist van de Boon 2025

‘Alles gaat op vroeger terug’ van Annet Mooij op de longlist van de Boon 2025

Annet Mooij maakt met haar vorig jaar verschenen biografie van Ischa Meijer, Alles gaat op vroeger terug, kans op de Boon 2025. De longlist met daarop vijftien geselecteerde titels in…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

Esther Jansma benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw

Uitgeverij Prometheus feliciteert Esther Jansma met haar benoeming tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Burgemeester Sharon Dijksma (Utrecht) reikte het lintje afgelopen zaterdag uit, bij de intieme…

Lees verder >
Kader Abdolah en Sana Valiulina te gast bij OVT

Kader Abdolah en Sana Valiulina te gast bij OVT

Afgelopen zondag waren Kader Abdolah en Sana Valiulina te gast in het Radio 1-programma OVT, beide auteurs gingen daar verder in op hun nieuwe boeken. Van Abdolah verscheen recent Zarathustra…

Lees verder >
Sytze van der Zee overleden

Sytze van der Zee overleden

Tot ons verdriet is op 5 november onze geliefde auteur Sytze van der Zee overleden. Sytze van der Zee was tot 1996 journalist, onder meer als correspondent voor NRC Handelsblad in Duitsland, Brussel…

Lees verder >
Boekpresentatie ‘Machtswoorden’ van Remieg Aerts, Coen Brummer en Gertjan Schutte

Boekpresentatie ‘Machtswoorden’ van Remieg Aerts, Coen Brummer en Gertjan Schutte

Op donderdag 14 november verschijnt bij uitgeverij Prometheus het boek Machtswoorden. Over schrijverschap en politiek in Nederland, onder redactie van Remieg Aerts, Coen Brummer en Gertjan Schutte. U bent van harte uitgenodigd…

Lees verder >
‘Ina’s Powerplan’ in de media

‘Ina’s Powerplan’ in de media

Op 24 oktober verscheen Ina’s Powerplan, van viervoudig wereldkampioen powerliften Ina Koolhaas Revers (77). Ze was onder andere te gast bij Tijd voor Max en Villa VdB en er verschenen…

Lees verder >
Karin Amatmoekrim wint de Nederlandse Biografieprijs 2024

Karin Amatmoekrim wint de Nederlandse Biografieprijs 2024

Op maandag 21 oktober ontving Karin Amatmoekrim de Nederlandse Biografieprijs 2024 voor haar biografie over Anil Ramdas, In wat voor land leef ik eigenlijk? De Nederlandse Biografieprijs wordt elke twee…

Lees verder >
‘Ondernemers in het wild’ van Olivier van Beemen vertaald naar het Frans en Duits

‘Ondernemers in het wild’ van Olivier van Beemen vertaald naar het Frans en Duits

Eerder dit jaar verscheen Ondernemers in het wild van onderzoeksjournalist Olivier van Beemen, over zijn onderzoek naar de organisatie African Parks. Een boek dat ook internationaal behoorlijk de aandacht trok,…

Lees verder >