Interview met Iris Sommer in de Volkskrant over De zeven zintuigen


Maandag verscheen er een groot interview met neurowetenschapper Iris Sommer in de Volkskrant naar aanleiding van haar nieuwe boek, De zeven zintuigen. Het boek, dat gisteren groots gelanceerd werd tijdens het evenement Brein op Beeld in NEMO Science Museum, neemt de lezer mee door Mumbai, een stad die de zintuigen prikkelt als geen ander. De belangrijkste boodschap van De zeven zintuigen is dat je altijd jezelf meeneemt wanneer je de wereld om je heen waarneemt: je eigen verwachtingen, je eigen vermoedens en je eigen vooroordelen.

In het interview met journalist Tonie Mudde legt Sommer uit dat haar boek juist nú erg nodig is. Sommer maakt als psychiater namelijk vaak mensen mee die de wereld anders ervaren van anderen. ‘Begrip van onze zintuigen kan helpen om mensen iets meer rekening met elkaar te laten houden, en dat kunnen we in deze tijd wel gebruiken. We hebben al snel de neiging om te denken: de buitenwereld is een objectieve werkelijkheid. Ik zie het zo, dus het is zo. Maar zo werkt het niet.’

Niet alleen in privésferen kan een verschil in waarneming tot irritaties leiden, ook kan het politieke conflicten veroorzaken, zo zegt Sommer. ‘Neem de mantel die koningin Máxima ooit droeg bij een staatsbezoek aan Duitsland. Een grijze jurk met een patroon op de rug waar de Duitse media geschokt op reageerden. Opmerkelijk is dat Máxima precies diezelfde jas eerder droeg bij een bezoek aan Denemarken. Daar maakte niemand de associatie met hakenkruizen.’ De neurowetenschapper stelt dat dus ook mens interpretatie van zintuigen wordt beïnvloed door persoonlijke ervaringen en verwachtingen.

Lees het volledige interview met Iris Sommer hier. Binnenkort zal Sommer ook te gast zijn in Nooit Meer Slapen en verschijnt er een interview in Trouw.


Over De zeven zintuigen:

Iris Sommer neemt je mee op twee reizen – door het fascinerende verhaal over onze zintuigen én door Mumbai, de zinnenprikkelende stad bij uitstek. Haarscherp legt ze uit hoe we beschermd worden tegen overprikkeling; hoe we slechts een deel waarnemen met onze zintuigen en de rest aanvullen vanuit onze achtergrond. Je leest waarom baby’s makkelijker iets nieuws proeven dan peuters, waarom je op een zomeravond nog wel de kleur blauw ziet, maar geen rood of groen meer. Waarom je als koukleum de kachel thuis juist lager moet zetten. Hoe je pijn waarneemt en wat je daartegen kunt doen. Ze vertelt waarom langzame aanraking erotisch is. Dat er een zintuig is dat je eigen lichaam waarneemt en hoe het mogelijk is dat een mens van twee meter lang op twee smalle voeten zijn balans kan houden. Zelfs het mysterieuze zesde zintuig komt aan de orde. De belangrijkste boodschap van De zeven zintuigen is dat je altijd jezelf meeneemt wanneer je de wereld om je heen waarneemt: je eigen verwachtingen, je eigen vermoedens en je eigen vooroordelen.

Professor Iris Sommer (1970) is psychiater en neurowetenschapper, verbonden aan het Universitair Medisch Centrum Groningen. Eerder schreef ze de bestseller Haperende hersenen.