Interview met Jack Fairweather in Trouw


Naar aanleiding van het verschijnen van Vrijwillig naar Auschwitz  geschreven door Jack Fairweather verscheen in Trouw een interessant interview met de auteur over de hoofdpersoon van het boek: de Poolse held Witold Pilecki. De moedige verzetsstrijder liet zich vrijwillig opsluiten in Auschwitz om verslag te doen van de gruwelen van het kamp. Helaas werden zijn wanhoopskreten meerderen malen genegeerd. Interviewer Co Welgraven schrijft: ‘De Britse journalist Jack Fairweather kwam op het spoor van diverse documenten, onder andere van Pilecki zelf, en schreef een verbijsterend en huiveringwekkend boek over ‘De vrijwilliger van Auschwitz’.’

Lees het hele interview hier.


Over Vrijwillig naar Auschwitz:

De Poolse vrijheidsstrijder Witold Pilecki was een van de grootste helden uit de Tweede Wereldoorlog. Dit is zijn verhaal.

Als de enige persoon die zich ooit vrijwillig naar Auschwitz heeft laten sturen, leidde Pilecki jarenlang een campagne om nazibewakers te saboteren en vermoorden. Hij maakte een dramatische ontsnapping, terwijl hij bewijs van de Holocaust naar de westerse mogendheden smokkelde en hen waarschuwde voor de wreedheden in de nazivernietigingskampen. Al het bewijs van Pilecki was verloren gegaan – tot 2012, toen zijn ongelofelijke ooggetuigenrapport werd gevonden in een stoffig archief. Dit is het eerste volledige verhaal van zijn wonderbaarlijke reis, gebaseerd op exclusieve familiedocumenten en recentelijk vrijgegeven dossiers, evenals ongepubliceerde getuigenissen van de vechters uit het kamp om te laten zien hoe hij honderdduizenden levens heeft gered.

Vrijwillig naar Auschwitz is een nog niet eerder verteld, waargebeurd verhaal over ontsnapping en heldendom, de gruwelen van de Tweede Wereldoorlog en Auschwitz, en het vermogen van één man om de loop van de geschiedenis te veranderen.

Jack Fairweather woont in Istanbul en is redacteur en correspondent van het Midden-Oosten voor Bloomberg News. Eerder was hij correspondent voor The Daily Telegraph en The Washington Post.

‘Fairweather vertelt dit tragische verhaal op aangrijpende wijze en biedt een nieuwe invalshoek in de Holocaust-literatuur.’

Publishers Weekly

‘Een inspirerend en prachtig verteld verhaal.’

Kirkus Reviews