Interview met Jean Pierre Rawie in de Volkskrant
Onlangs verscheen er een groot interview met Jean Pierre Rawie in de Volkskrant. Daar vertelt hij onder andere over zijn nieuwe dichtbundel Een luchtbel in een vluchtige rivier. In deze bundel vertaalde hij 29 gedichten uit verschillende talen, waaronder Spaans, Portugees en Italiaans:
‘Het is hoogstens eentiende van wat ik allemaal heb vertaald. Het is mijn persoonlijkste boek. Er staan dingen in over mezelf, mijn visie op poëzie. Over de vreselijke verengelsing, het literatuuronderwijs en de vergankelijkheid.’
Rawie is een van de weinige dichters die goed verkopen en dat blijkt. Zijn poëzie wordt namelijk vaak in rouwadvertenties gebruikt. ‘Een teken dat mijn werk leeft onder het volk,’ aldus Rawie.
U leest dit interview hier terug.
Over Een luchtbel in een vluchtige rivier:
In weerwil van de opinion chic dat poëzie onvertaalbaar zou zijn, gelooft Jean Pierre Rawie dat elk gedicht te vertalen is, al duurt het soms lang vóór gedicht en vertaler elkaar vinden. Dat is niet erg: een gedicht heeft de tijd.
Al vele decennia vertaalt Rawie even geestdriftig als begenadigd gedichten uit vroeger tijden, waarbij hij slechts één regel in acht neemt, die van Dante Gabriel Rossetti: a good poem should not be turned into a bad one.
In Een luchtbel in een vluchtige rivier heeft Rawie, ter gelegenheid van zijn zeventigste verjaardag, voor het eerst een groot aantal van zijn vertalingen verzameld en voorzien van uitgebreide toelichtingen. Daarbij laat hij alles ter sprake komen wat hij relevant acht. Dat kan de omstandigheden betreffen waaronder de vertaling is ontstaan, maar ook weetjes over de oorspronkelijke dichter en de tijd waarin hij leefde, of over de vorm van het gedicht.
Een luchtbel in een vluchtige rivier is een even belangwekkende als onmisbare bundel voor de echte poëzieliefhebber.
Jean Pierre Rawie (Scheveningen, 1951) is een van de meest geliefde dichters van Nederland. Zijn bundel Onmogelijk geluk behoort tot de succesvolste dichtbundels aller tijden. Rawie ontving in 2008 de Charlotte Köhler Prijs voor zijn gehele oeuvre. Zijn laatste dichtbundel is Handschrift.