Interview met John Lanchester in de NRC over ‘De muur’
Deze week bracht de Britse auteur John Lanchester een bezoek aan Amsterdam naar aanleiding van zijn recent verschenen en bejubelde roman ‘De muur’. In gesprek met Toef Jaeger van de NRC vertelt Lanchester over de klimaatdystopie die hij schreef over de wereld na de Brexit.
De situatie: alle stranden zijn verdwenen omdat er hoge muren zijn gebouwd om zowel het gestegen zeewater als de buitenlanders buiten de deur te houden. De bevolking is gechipt, er is een enorme generatiekloof ontstaan omdat ouderen de wereld kapot hebben gemaakt. De jongeren hebben een twee jaar durende ‘muurplicht’, waarbij ze moeten wachtlopen om buitenstaanders te doden die een poging doen de muur over te klimmen. Een roman over klimaatverandering en immigratie .
De roman is niet opgezet als allegorie of parabel, maar voortgekomen uit een droom. ‘Ik droomde over een jongen, die alleen op een muur in het donker stond. Ik vroeg me af hoe de wereld van zo’n jongen eruitziet en bedacht welke catastrofe klimaatverandering teweeg zou kunnen brengen.’
Lanchester maakt zich zichtbaar zorgen over onze wereld, het is eind februari en buiten is het warm. ‘Het is niet grappig. Ik ben bijna jarig en het hoort koud te zijn, maar het is warm terwijl de bomen nog kaal zijn. Als je een T-shirt draagt, horen bomen niet kaal te zijn.’ Of hij de lezers wil laten nadenken over de toekomst? ‘Ja. Je kan met romans de perceptie een klein beetje veranderen, maar niemand tot daden aanzetten. Het gaat om perceptieverandering op de lange termijn.’
Lees hier het volledige interview.
Over het boek:
Het schrikbeeld van Engeland: het land wordt langs de kustlijn omringd door een enorme muur. Waar eens golven op stranden sloegen bevindt zich nu een massieve, duizenden kilometers lange betonnen grens. Dag en nacht patrouilleren er mensen op de muur, jonge mannen en vrouwen met geweren en het bevel alle vreemdelingen buiten te houden.
Voor de achttienjarige Joseph Kavanagh is het de dagelijkse realiteit. Twee jaar van zijn leven moet hij, net als ieder ander, zijn plicht als verdediger vervullen. Iedere vluchteling die probeert binnen te dringen moet hij met geweld buitenhouden. Wie faalt wacht de dood, of wordt zelf naar zee verbannen.
De muur is een angstaanjagende en zeer realistische roman over migratie en klimaatverandering, overleven in barre tijden, de kloof tussen jong en oud, maar ook over het menselijke vermogen tot empathie en liefde in tijden van fundamentele onzekerheid.
De muur beschrijft een wereld die onmiskenbaar de onze is, zij het onherstelbaar beschadigd.
John Lanchester (1962) is een Britse journalist en romanschrijver. Met zijn debuut The Debt to Pleasure won hij de Whitbread Book Award. Zijn laatste roman, Kapitaal, werd verfilmd als BBC-serie. Lanchester schrijft onder meer voor Granta, The Observer en The Guardian.