Interview met Lucas Verweij in Tijdgeest


Afgelopen week verscheen er een uitgebreid interview met Lucas Verweij in Tijdgeest het weekendmagazine van Trouw. Hier sprak Lucas Verweij over zijn boek dat binnenkort verschijnt, Beslissen in één seconde. Lucas Verweij beschrijft in zijn boek meerdere facetten van het scheidsrechteren, benaderd vanuit filosofisch en psychologisch perspectief.

Volgens interviewer John Graat ziet Lucas Verweij het ‘als een handboek dat leert om betere beslissingen te nemen, om je beter te concentreren en eerlijk op jezelf te reflecteren’.

Lucas Verweij vertelt dat het als scheidrechter onmoglijk is om te overleggen. Je moet namelijk binnen één seconde kunnen beslissen: ‘Het druist in tegen de trend in het management van het samen beslissen, de holocratie.’

Deze manier van besturen kan volgens Lucas Verweij soms juist erg duurzaam zijn: ‘Het scheidsrechteren heeft mij geleerd dat dit dingen achter gesloten deuren bespreken in de politiek ook heel acceptabel is. Wat achterkamertjespolitiek wordt genoemd, vind ik niet verschrikkelijk of verkeerd. Dat hoort bij besturen.’

 

U kunt het interview hier lezen.


Over Beslissen in één seconde:

Kan een scheidsrechter wel echt onafhankelijk zijn? Worden Ajax en PSV inderdaad bevoordeeld? Hoe kan je in één seconde complexe beslissingen nemen? Wat doe je als je weet dat je een fout hebt gemaakt? Hoe voelt het om een speler weg te sturen, of de zondebok te zijn?
Beslissen in één seconde wisselt verhalen over topscheidsrechters af met openhartige, persoonlijke ervaringen op amateurvelden. Wie dit boek leest, kijkt nooit meer op dezelfde manier naar een wedstrijd. Lucas Verweij slaat een brug tussen voetbal en self-learning, waarbij de regels op het veld de aanleiding vormen om iets over jezelf te leren. Het boek behandelt universele thema’s als twijfel, concentratie, samenwerking en gezag. Het laat zien dat in een microwereld zoals arbitrage, met eigen wetten en ongeschreven regels, allerlei levenslessen verscholen zitten.
De rode kaart van Zidane in zijn afscheidswedstrijd, de teleurstellende laatste WK-finale van Nederland, een corrupte Duitse scheidsrechter en een opvallend goede vrouwelijke scheidsrechter: Beslissen in één seconde is het ultieme boek voor iedereen die langs de lijn of in het veld staat.
Het boek bevat een voorwoord van Björn Kuipers, een van de bekendste Nederlandse scheidsrechters aller tijden, die onder meer in juli 2021 de EK-finale tussen Italië en Engeland floot.

Lucas Verweij fluit sinds 2015 amateurvoetbal voor de Duitse voetbalbond in de Bezirksliga van Berlijn. Hij floot daarvoor ongeveer vijf jaar voor de KNVB in district West 2 (Rotterdam en Den Haag), waar hij nu af en toe ook als verenigingsscheidsrechter actief is. Naast arbitragedeskundige is Verweij hoofd van de docentenopleiding van Artez, hogeschool voor de kunsten.