Vandaag verscheen er een uitgebreid interview met Marc van Roosmalen, auteur van Waarom de buren nooit deugen in Nederlands Dagblad. Het boek van de bioloog dat vorige maand verscheen beredeneert zijn revolutionaire evolutietheorie. In Waarom de buren nooit deugen stelt Van Roosmalen twee vragen: wat is eigenlijk de reden dat primaten de meest soortrijke en tevens de meest kleurrijke orde van zoogdieren vormen? En waarom is deze vraag in de vakliteratuur nooit eerder expliciet gesteld?

In het interview met Nederlands Dagblad vertelt Van Roosmalen over de tekortkomingen van de welbekende revolutietheorie van Charles Darwin. ‘Charles Darwin en Alfred Wallace wezen seksuele selectie aan als dé drijfkracht achter soortvorming. Bij alle dieren, ook primaten, inclusief de mens. Mijn evolutieleer voegt een gedragsfactor toe: discriminatie.’ Volgens de bioloog worden afwijkende jonge mannelijke aapjes weggejaagd door de dominante mannelijke apen. Hierdoor raken zij aan het zwerven en kan er elders een nieuwe apensoort ontstaan. ‘Dit noem ik ‘de trend tot allopatrie’: het onder dwang verlaten van je vaderland.’

Bij de verdere bespreking van Charles Darwin stelt van Roosmalen: ‘Darwin was een salonbioloog. Als medicijnenstudent en amateurwetenschapper op het schip de ­Beagle zeilde hij met een boog om die ‘ge­vaarlijke’ Amazone heen. Ik, daarentegen, heb van jongs af de nietverstoorde Amazone zelf willen begrijpen en reisde er dertig jaar rond.’ Voor Van Roosmalen is het voor hem zo bekende Amazonegebied de hemel op aarde, vertelt hij. ‘Voor mij is het paradijs een complex ecosysteem waar Moeder Natuur haar gang gaat zoals zij dat al heel lang doet – zonder ‘helpende’ hand van de eigenwijze homo sapiens. En waar is zo’n paradijs nog te vinden? Alléén in de Amazone!’

Lees hier het hele interview met Marc van Roosmalen.


Over Waarom de buren nooit deugen:

Na veertig jaar als primatoloog, natuurvorser, gedragsecoloog en regenwouddeskundige geleefd te hebben in het oeroude ecosysteem van de Amazone, heeft pionier Marc van Roosmalen met zijn zoon Tomas, een populatiegeneticus, een revolutionaire evolutietheorie kunnen opstellen die geldt voor vrijwel alle primaten, inclusief de mens.
In Waarom de buren nooit deugen stelt Van Roosmalen twee vragen: wat is eigenlijk de reden dat primaten de meest soortrijke en tevens de meest kleurrijke orde van zoogdieren vormen? En waarom is deze vraag in de vakliteratuur nooit eerder expliciet gesteld?
Ter beantwoording hiervan neemt hij de lezer mee op een reis door de biologische geschiedenis van de moderne mens sinds de eerste ‘out of Africa’-migratie, zo’n 100.000 jaar geleden. Volgens Van Roosmalen is de (exclusief in de mannelijke genen vastgelegde) drijfveer om de wereld te gaan veroveren niet gebaseerd op nieuwsgierigheid, zoals velen denken, maar eerder ‘voor de genocidegolven uit’. Daarmee is dit boek niet alleen een fascinerend overzicht van de mensheid, maar biedt het ook een handvat aan de maatschappelijk geëngageerde lezer om de recente immigratiegolven in een evolutionair en cultuurhistorisch kader te plaatsen.
Alleen door de vinger op de zere plek te leggen, kan onze maatschappij mogelijk een manier vinden om beter om te gaan met het ‘waarom de buren nooit deugen’-syndroom. Zo niet, dan zal de geschiedenis van rassenmoord zich blijven herhalen tot onze soort Homo sapiens, vroeg of laat, uitsterft.

Marc van Roosmalen (1947) is een van de meest vooraanstaande primatologen ter wereld. Als strijder voor het behoud van het Amazonegebied werd hij jarenlang tegengewerkt door de Braziliaanse overheid. In 2007 werd hij zelfs voor biopiraterij veroordeeld tot veertien jaar gevangenisstraf, maar in 2009 werd hij door het Hoogste Gerechtshof in Brasilia vrijgesproken van alle ‘misdaden tegen Moeder Natuur’. Sindsdien woont hij weer in het hart van Amazonia, aan de bosrand van Manaus.
Van Roosmalen publiceerde onder meer de zeer goed ontvangen boeken Blootsvoets door de Amazone. De evolutie op het spoorTropenkolder en Darwin in een notendop.

Over Blootsvoets door de Amazone:

‘Een aanrader!’
Trouw

‘In Blootsvoets door de Amazone snuif je uit elke pagina de absolute passie op van een veldbioloog voor zijn vak. (…) Meeslepende ervaringen en authentieke jongensboekromantiek.’
Natuurwetenschap & Techniek

Ook interessant



Carlo Masala te gast bij Buitenhof voor zijn boek ‘Als Rusland wint’

Carlo Masala te gast bij Buitenhof voor zijn boek ‘Als Rusland wint’

Afgelopen zondag was de Duitse veiligheidsexpert en hoogleraar Internationale Politiek Carlo Masala te gast bij Buitenhof. In gesprek met presentator Twan Huys sprak hij over zijn boek Als Rusland wint,…

Lees verder >
Nieuwe thriller ‘De Schaduwvrouw’ van Anna van den Breemer verschenen

Nieuwe thriller ‘De Schaduwvrouw’ van Anna van den Breemer verschenen

Vandaag is De Schaduwvrouw verschenen, de nieuwste thriller van journalist en schrijver Anna van den Breemer. Op de dag van publicatie schoof ze aan bij VPRO Nooit Meer Slapen, waar…

Lees verder >
‘Ruzland’, ‘De Belg’ en ‘Ondernemers in het wild’ op shortlist Brusseprijs 2025

‘Ruzland’, ‘De Belg’ en ‘Ondernemers in het wild’ op shortlist Brusseprijs 2025

Vanochtend maakte de jury van de Brusseprijs 2025 de shortlist bekend. Op de shortlist staan maar liefst drie titels van Prometheus. Wij feliciteren Olivier van Beemen (Ondernemers in het wild),…

Lees verder >
Emma Zuiderveen te gast bij Een uur cultuur voor haar debuutroman ‘De rest is naakt’.

Emma Zuiderveen te gast bij Een uur cultuur voor haar debuutroman ‘De rest is naakt’.

Afgelopen zondag ontving Eva Koreman van Een uur cultuur wetenschapper, dichter en schrijver Emma Zuiderveen in haar uitzending. Ze sprak met haar over De rest is naakt, Emma’s indrukwekkende debuutroman…

Lees verder >
Recensie van ‘Schilfers’ van Lenny Peeters in Het Parool

Recensie van ‘Schilfers’ van Lenny Peeters in Het Parool

Afgelopen donderdag verscheen in Het Parool een recensie van Schilfers, de tweede roman van Bronzen Uil-winnares Lenny Peeters. Journalist Dirk Leyman recenseerde het boek. ‘Wie haar eerste roman las, weet…

Lees verder >
Nathalie Paarlberg te gast bij Radio Kunststof over haar nieuwe boek ‘Je ogen zijn mooi’

Nathalie Paarlberg te gast bij Radio Kunststof over haar nieuwe boek ‘Je ogen zijn mooi’

Vandaag, 29 april, is bij Uitgeverij Prometheus het boek Je ogen zijn mooi van kunsthistorica Nathalie Paarlberg verschenen. In dit persoonlijke en indringende werk doet Paarlberg verslag van een drie…

Lees verder >
‘Land van het grote sterven’ en ‘Als Rusland wint’•••• in NRC

‘Land van het grote sterven’ en ‘Als Rusland wint’•••• in NRC

Land van het grote sterven van Joris van Bladel en Als Rusland wint van Carlo Masala ontvingen •••• in NRC. Afgelopen week verscheen er in NRC een stuk geschreven door…

Lees verder >
‘Het huis met de palm’ van Esther Verhoef op nummer 1 in de Bestseller 60

‘Het huis met de palm’ van Esther Verhoef op nummer 1 in de Bestseller 60

De nieuwe thriller van Esther Verhoef, Het huis met de palm, is vandaag binnengekomen op nummer 1 in de Bestseller 60 – de officiële lijst van bestverkochte boeken in Nederland.…

Lees verder >