Interview Mark Galeotti in Het Parool


Vandaag verscheen een groot interview in het Parool met de Britse auteur Mark Galeotti over zijn nieuwe boek We moeten het even over Poetin hebben. Het boek analyseert het politieke stelsel van Rusland, en dan met name de manier waarop Poetin hier zijn stempel op drukt: ‘Rusland is een adhocratie. Hij trekt aan alle touwtjes en zijn entourage in het Kremlin moet vandaag kunnen voorspellen wat Poetin morgen wil. Het systeem functioneert als een hofhouding; het draait om loyaliteit, de vraag wat iedereen voor de baas kan doen.’

Galeotti probeert in zijn boek de populariteit van Poetin in eigen land te duiden: ‘Russen vinden dat Poetin het land heeft gered van de ondergang na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie. Rusland telt weer mee in de wereld.’ Ook kijkt Galeotti alvast na hen tijdperk na Poetin en voorspelt dat Rusland richting Europese waarden zal gaan bewegen. “Russen worden mondiger, assertiever. De roep om democratie groeit. Ik ben er optimistisch over. Er zullen hervormingen komen. Maar dat is eerder een kwestie van generaties dan van jaren.”

U leest het hele artikel hier terug.


Over We moeten het even over Poetin hebben:

Wie is de echte Vladimir Poetin? Wat wil hij? En wat zal hij in de toekomst gaan doen?

Ondanks de miljoenen woorden die er al over Poetins Rusland zijn geschreven, lukt het het Westen nog altijd niet om een van ’s werelds machtigste politici, wiens invloed de wereld omspant en wiens macht reikt tot in de zenuwen van ons dagelijks leven, echt te begrijpen.

In dit compacte boek ontrafelt Mark Galeotti de man achter de mythe. Hij beschrijft de misvattingen die er over Poetin bestaan en legt uit hoe we zijn beslissingen kunnen duiden en zijn volgende stappen beter kunnen inschatten.

Van Poetins jonge jaren bij de KGB en zijn echte relatie met de Verenigde Staten tot aan zijn visie ten aanzien van Rusland (en de wereld), geeft Galeotti een ongeëvenaard inzicht in de man aan het stuur van de wereldpolitiek. Daarbij maakt hij gebruik van de nieuwste Russische bronnen, waarvan vele tot nu toe niet werden gepubliceerd.

Mark Galeotti (1965) is werkzaam aan het Institute of International Relations in Praag en verbonden aan het Nederlandse platform Raam op Rusland. Hij is de auteur van het veelgeprezen De Vory. De Russische supermaffia.