Afgelopen zaterdag verscheen er een uitgebreid interview met Reconquista-auteur Miquel Bulnes in Het Parool. Na het succes van zijn boek Het bloed in onze aderen, dat op de shortlist stond voor de Libris Literatuurprijs 2012, komt Bulnes met een nieuw literair meesterwerk. Reconquista vertelt aan de hand van onvergetelijke personages het verhaal van de strijd tussen zuidelijke mohammedanen en noordelijke christenen in het middeleeuwse Spanje.

In het interview met Marjolijn de Cocq vertelt de auteur uitgebreid over het schrijfproces van zijn historische roman. Volgens Bulnes was het altijd even omschakelen na een intensieve schrijfsessie. ‘Die middeleeuwse modus moest eruit om intermenselijk verkeer weer mogelijk te maken.’ De taal die hij gebruikte in Reconquista is volgens hem formeler en gewichtiger dan gebruikelijk is voor een hedendaagse roman. ‘Ik vind ook dat een historische roman gemiddeld dikker hoort te zijn – het kost tijd om lezers het gevoel te geven dat ze zich werkelijk in die periode bevinden. Speelt een boek in Utrecht 2018, dan geloof je dat vanaf regel één.’

Reconquista is zijn tweede historische roman, na eerst een drietal medische romans te hebben geschreven, en is groots en complex opgezet. ‘Om in je eentje aan zo’n project te werken heb je een wat onwrikbare overtuiging nodig, misschien wel een lichte waanzin,’ zegt Bulnes. Hij vertelt dat het schrijven grotendeels ongestructureerd en geïmproviseerd verliep. Soms ‘vond hij het helemaal niet zo’n goed idee meer’, en dacht hij dat hij iets ‘onmogelijks’ had bedacht. Desondanks schrijft De Cocq dat Bulnes ‘de lijnen strak weet te houden terwijl hij naar een deels hoopvol, deels huiveringwekkend einde toewerkt.’

Voor Bulnes ging de centrale vraag in Reconquista over wat er uiteindelijk voor heeft gezorgd dat het machtige Moorse kalifaat dat over Andalusië regeerde aan zijn einde kwam. Spanje werd volledig christelijk, maar ‘overal in Andalusië zijn de Moorse invloeden nog zichtbaar. Het “Moorse” houdt voor Spanjaarden iets heel mythisch.’ Alhoewel Bulnes de strijd tussen het christelijke noorden en Moorse zuiden niet ziet als een strijd tussen goed en kwaad, spreekt hij zijn voorkeur uit voor Andalusië, met haar cultuur van overvloed en dichterlijke vrijzinnigheid. ‘Mijn sympathie ligt in eerste instantie niet bij het koude noorden, waar je gedroogd varken te eten kreeg en de clerus het voor het zeggen had.’

Klik hier voor het volledige interview in Het Parool.


Over Reconquista:

Tegen het einde van de elfde eeuw, tijdens een expeditie om voor koning Alfonso VI de beschermingsgelden te innen van de stadstaat Sevilla, raken de jonge Castiliaanse neven Eloy en Carmelo van elkaar gescheiden. Carmelo wordt in Sevilla onder de hoede genomen van een islamitische vizier, leert Arabisch en neemt dienst in het leger van Sevilla; Eloy wordt benoemd tot infanzón in het door Alfonso VI veroverde Toledo. Uiteindelijk zullen hun wegen elkaar pas weer kruisen wanneer zij tegenover elkaar staan op het slagveld.

Aan het begin van de twaalfde eeuw wordt de mozaraabse broeder Pius vanuit Toledo naar een klooster van de orde van Cluny gesommeerd om de biecht te horen van een stervende edele. Terwijl de edele de daadwerkelijke confessie eindeloos voor zich uit blijft schuiven, gaat Pius langzaamaan begrijpen naar wat voor plek hij precies is afgereisd en waarom juist hém deze taak is toebedeeld.

Reconquista is een schitterende, groots opgezette roman waarin Miquel Bulnes het fascinerende verhaal van de strijd tussen mohammedanen en christenen in middeleeuws Spanje subliem weet te vertellen aan de hand van een aantal onvergetelijke personages.

Miquel Bulnes (1976) schreef de romans ZorgLab en Attaque, waarna hij in 2011 de grote historische roman Het bloed in onze aderen publiceerde, dat op de shortlist van de Libris Literatuurprijs terechtkwam en in het Frans werd vertaald.

De pers over Het bloed in onze aderen:

‘Het woord “ambitieus” schiet tekort voor deze spannende en goedgeschreven roman over de opmaat naar de Spaanse Burgeroorlog.’
Pieter Steinz, NRC Handelsblad

‘Buitengewoon meeslepend.’
Hassan Bahara, De Groene Amsterdammer

‘Een imponerend boek. Bulnes zet zich met Het bloed in onze aderen in één klap op de kaart als een van onze belangrijkste jonge schrijvers.’
Arie Storm, Het Parool ****

‘Het literaire hoogtepunt van 2011.’
Jeroen Vullings, Vrij Nederland

‘Bulnes houdt met een verbluffende techniek overzicht over alle verwikkelingen. Dat hij erin is geslaagd binnen al deze dimensies en wervelende actie personages van vlees en bloed te creëren, is een grootse prestatie.’
Juryrapport Libris Literatuurprijs 2012

Ook interessant



‘Alles gaat op vroeger terug’ van Annet Mooij op de longlist van de Boon 2025

‘Alles gaat op vroeger terug’ van Annet Mooij op de longlist van de Boon 2025

Annet Mooij maakt met haar vorig jaar verschenen biografie van Ischa Meijer, Alles gaat op vroeger terug, kans op de Boon 2025. De longlist met daarop vijftien geselecteerde titels in…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

Esther Jansma benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw

Uitgeverij Prometheus feliciteert Esther Jansma met haar benoeming tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Burgemeester Sharon Dijksma (Utrecht) reikte het lintje afgelopen zaterdag uit, bij de intieme…

Lees verder >
Kader Abdolah en Sana Valiulina te gast bij OVT

Kader Abdolah en Sana Valiulina te gast bij OVT

Afgelopen zondag waren Kader Abdolah en Sana Valiulina te gast in het Radio 1-programma OVT, beide auteurs gingen daar verder in op hun nieuwe boeken. Van Abdolah verscheen recent Zarathustra…

Lees verder >
Sytze van der Zee overleden

Sytze van der Zee overleden

Tot ons verdriet is op 5 november onze geliefde auteur Sytze van der Zee overleden. Sytze van der Zee was tot 1996 journalist, onder meer als correspondent voor NRC Handelsblad in Duitsland, Brussel…

Lees verder >
Boekpresentatie ‘Machtswoorden’ van Remieg Aerts, Coen Brummer en Gertjan Schutte

Boekpresentatie ‘Machtswoorden’ van Remieg Aerts, Coen Brummer en Gertjan Schutte

Op donderdag 14 november verschijnt bij uitgeverij Prometheus het boek Machtswoorden. Over schrijverschap en politiek in Nederland, onder redactie van Remieg Aerts, Coen Brummer en Gertjan Schutte. U bent van harte uitgenodigd…

Lees verder >
‘Ina’s Powerplan’ in de media

‘Ina’s Powerplan’ in de media

Op 24 oktober verscheen Ina’s Powerplan, van viervoudig wereldkampioen powerliften Ina Koolhaas Revers (77). Ze was onder andere te gast bij Tijd voor Max en Villa VdB en er verschenen…

Lees verder >
Karin Amatmoekrim wint de Nederlandse Biografieprijs 2024

Karin Amatmoekrim wint de Nederlandse Biografieprijs 2024

Op maandag 21 oktober ontving Karin Amatmoekrim de Nederlandse Biografieprijs 2024 voor haar biografie over Anil Ramdas, In wat voor land leef ik eigenlijk? De Nederlandse Biografieprijs wordt elke twee…

Lees verder >
‘Ondernemers in het wild’ van Olivier van Beemen vertaald naar het Frans en Duits

‘Ondernemers in het wild’ van Olivier van Beemen vertaald naar het Frans en Duits

Eerder dit jaar verscheen Ondernemers in het wild van onderzoeksjournalist Olivier van Beemen, over zijn onderzoek naar de organisatie African Parks. Een boek dat ook internationaal behoorlijk de aandacht trok,…

Lees verder >