Interview Mirthe van Doornik in Trouw: ‘Ik blijf altijd openstaan voor nieuwe inspiratie.’


Afgelopen vrijdag verscheen er in Trouw een interview met Mirthe van Doornik. Het interview maakt deel uit van de rubriek ‘Hoe begin je?’, waarin kunstenaars vertellen hoe ze aan een nieuw werk beginnen.

Van Doornik debuteerde in april bij Prometheus met haar roman Moeders van anderen. In het interview vertelt ze dat ze daarvoor al een heel boek geschreven had wat uiteindelijk slechts voorbereidend werk voor deze roman bleek. De uitgedachte personages, het thema en het voornemen om er humor in te stoppen waren uiteindelijk het raamwerk waarmee Van Doornik begon te schrijven.

‘Van Doornik werkt gevoelsmatig, niet strak gestructureerd, en daardoor valt er nauwelijks een echte kiem in het schrijfproces aan te wijzen. “Ik schrijf niet van A naar B”, legt ze uit. “Ik maak schetsen en dan ga ik schuiven met het materiaal, heel intuïtief.”‘

Lees het volledige interview hier terug.


Over Moeders van anderen:

Een buitenwijk in de jaren negentig. Nico en Kine hebben eigen regels om de wereld bij elkaar te houden. Altijd in de voorste metrowagon staan, altijd een groene trui dragen op donderdag. Maar de belangrijkste regel: nooit praten over hun moeder, nooit over haar drankgebruik, nooit over de dingen waar ze bang voor zijn.

Reikhalzend kijken de zusjes uit naar het moment dat ze een scooter kunnen kopen. Terwijl ze hun wereld langzaam uitbreiden lijkt vooral Kine zich te ontplooien. Nico daarentegen raakt steeds meer vervreemd van haar leeftijdsgenoten. Nauwkeurig analyseert ze de rampen die er om hen heen gebeuren, tot ze in haar fatalisme niet meer ziet welke ramp er werkelijk op hen afkomt.

Van Doornik heeft een bijzonder talent om lichtvoetig over de worsteling met onveiligheid, onmacht en loyaliteit te schrijven. Moeders van anderen is een geestige, ontroerende roman over een disfunctionele familie met een groot verlangen naar het leven.

 

Mirthe van Doornik (1982) is journalist en documentairemaker. In 2016 vestigde ze zich als belangrijk schrijftalent: Van Doornik won de vakjuryprijs van zowel de NPO Boekenweek Schrijfwedstrijd als de Scheltema Schrijversacademie. Moeders van anderen is haar debuut.

‘Twee zussen verstrikt in het drama van een drinkende moeder: aangrijpend, vol humor en met een continue onderliggende dreiging – een debuut van formaat.’ Thomas Rosenboom