Interview met Nathalie Heinich in de Volkskrant
Onlangs was de Franse auteur Nathalie Heinich op bezoek in Nederland ter ere van het verschijnen van haar boek Wat onze identiteit niet is. Peter Giesen van de Volkskrant sprak met Heinich over haar boek en over het moeilijke definieerbare begrip ‘identiteit’. Heinich zelf is erg bewust geworden van de kwestie ‘identiteit’ door haar eigen familiegeschiedenis. De socioloog heeft namelijk een joodse vader en een moeder afkomstig uit een protestantse minderheid, waardoor ze bijvoorbeeld door joden bestempeld wordt als niet-jood en door niet-joden juist wordt bestempeld als jood. Identiteit is nou eenmaal nooit eenduidig volgens Heinich, omdat iedereen meerdere identiteiten heeft ontleend aan bijvoorbeeld religie, geslacht en nationaliteit. Peter Giesen, die het boek ‘een beknopte, maar rijke reflectie op het glibberige begrip identiteit, een van de meest besproken kwesties van onze tijd’ noemt, stelde haar vragen over de identiteit van vrouwen, uitspraken van Máxima over de Nederlandse identiteit en de identiteitspolitiek van zowel links als rechts.
U kan het interview hier vinden.
Waarover spreken we wanneer we het over identiteit hebben? We horen de term veelvuldig om ons heen, maar kunnen er geen grip op krijgen. De Franse sociologe Nathalie Heinich legt het begrip op de snijtafel van de sociologie en analyseert op zo neutraal mogelijke wijze de ideeën die het debat beheersen. Aan de hand van wat identiteit allemaal níet is pleit zij voor een beweeglijker definitie, waarbij wordt afgezien van de eendimensionale en polariserende invulling van het begrip, zonder het belang van identiteit, en ook nationale identiteit, te minimaliseren.
In Wat onze identiteit niet is gidst Heinich de lezer op verhelderende wijze door de verschillende opvattingen rondom het begrip identiteit. Een waardevolle
bijdrage aan een van de meest complexe kwesties aller tijden.
Nathalie Heinich (1955) studeerde bij de beroemde socioloog Pierre Bourdieu. Ze is gespecialiseerd in de sociologie van kunst, in het bijzonder van hedendaagse kunst, en publiceerde vele studies en essays over waarden en identiteit.
Over Wat onze identiteit niet is:
‘Heinichs introductie van de drie momenten van identiteit maken een opvatting van collectieve en individuele identiteit mogelijk. (…) Het is precies die houding die we de komende tijd hard nodig zullen hebben.’
De Nederlandse Boekengids
‘Een verhelderend essay over een van de neteligste kwesties van onze tijd.’
Bas Heijne, NRC Handelsblad