Vandaag verscheen er een interview met Nowelle Barnhoorn in Opzij. Hierin vertelt Barnhoorn over haar recent verschenen roman, De Tweelingparadox. Het boek gaat over de eeneiige tweeling Thomas en Mathis, die samen opgroeien in een haast idyllische omgeving en samen elkaars beste maatjes zijn. Maar waar Mathis zich ontwikkelt tot een grote, fitte man, is Thomas verstandelijk gehandicapt en gebonden aan zijn rolstoel door epileptische aanvallen. Wanneer hun levens zich van elkaar scheiden, worden de broers met nieuwe dillema’s geconfronteerd.

In het interview met Opzij vertelt Barnhoorn, zelf een van een tweeling, dat het verhaal zowel moeilijk als makkelijk te schrijven was. Ze legt uit dat het verhaal gebaseerd is op haar eigen leven met haar zus die net als Thomas spastisch geboren is. ‘Je put uit je eigen ervaringen en emoties om een waarachtig verhaal te schrijven, maar als die emoties de overhand nemen, zie je niet meer helder of het een goed boek wordt.’ In het boek blijkt dit volgens Barnhoorn, bijvoorbeeld, doordat  de tweeling in het boek mannelijk te maken, wat genoeg afstand creëerde, maar de gevoelens van Mathis lijken wel sterk op haar eigen gevoelens.

Klik hier om het volledige interview te lezen.

Daarnaast was Barnhoorn gisteren te gast bij NPO Radio 1 programma Spraakmakers. Hier ging Barnhoorn dieper in op de gevoelens van schuld en verantwoordelijkheid waar Mathis, en de auteur zelf, mee worstelen. Ze vertelt dat de mogelijkheden en kansen in het leven voor haar misschien ‘nog net iets duidelijker en beklemmender’ zijn, dan normaal. De auteur vindt het fijn dat haar zus een hele andere perceptie heeft op het leven en heeft dat idee door proberen te geven aan haar lezers. ‘Wat ik heb geleerd van deze situatie met mijn zusje, zij kan heel weinig, licht heel veel op bed en zij maakt toch echt iets van elk dag en van elk moment en is heel gelukkig met bijna niets. Dat zou ik de lezer gunnen.’

Klik hier om het fragment te beluisteren.

Eerder verscheen er al een recensie in de Volkskrant.

‘Barnhoorn heeft een abonnement op ongemakkelijkheid, maar presenteert die zo trefzeker en droog dat ze de lezer in één moeite door vermaakt.’ de Volkskrant ****


Over De Tweelingparadox:

De Tweelingparadox dringt door tot de kern van wat het betekent om afhankelijk van elkaar te zijn. Ontroerend en bemoedigend – zeker voor iedereen die worstelt met zijn of haar familie.’
Abdelkader Benali

Thomas en Mathis groeien op in een idyllische, landerige omgeving. Als eeneiige tweeling begrijpen ze elkaar woordeloos en hebben ze geen andere speelkameraden nodig. Maar naarmate ze ouder worden, tekenen ook de verschillen tussen hen zich steeds duidelijker af. Waar Mathis uitgroeit tot een grote, fitte vent, blijft Thomas klein, spastisch en gebonden aan zijn bed en rolstoel. Terwijl Thomas het grootste deel van de dag op bed ligt, trekt Mathis de wijde wereld in. Als fotograaf bezoekt hij de plekken waar Thomas hardop over droomt. Terwijl Mathis op zijn reis steeds vaker geconfronteerd wordt met de verplichtingen die hij tegenover zijn broer voelt, is Thomas op zichzelf aangewezen. In hem groeien onontdekte krachten.

Nowelle Barnhoorn (1986) groeide op in het Friese dorp Hurdegaryp en deed de opleiding journalistiek in Zwolle. Inmiddels woont ze in Amsterdam, waar ze werkzaam is als freelanceredacteur en -journalist. In 2016 debuteerde ze met Schemerdieren, dat lovend werd ontvangen.

Over Schemerdieren:

‘Barnhoorn laat de lezer treiterend lang in het ongewisse in deze roman die opbouwt naar een grandioos gruwelijk en volstrekt onvoorspelbaar einde.’
Knack *****

‘Loepzuiver getekende personages.’
De Volkskrant

‘Schrijven, dat kan ze.’
Rob Schouten, Het Parool

Ook interessant



Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

Marijn Kruk in de media

Voormalig correspondent en journalist Marijn Kruk neemt in zijn onlangs verschenen boek Opstand de lezer mee door het Europa anno nu, waar rechts-populistische bewegingen steeds meer in populariteit toenemen. Voor…

Lees verder >
‘Caledonian Road’ van Andrew O’Hagan ••••• in NRC

‘Caledonian Road’ van Andrew O’Hagan ••••• in NRC

De Schotse schrijver Andrew O’Hagan schreef in zijn roman Caledonian Road over de Londense upper class en zijn twijfelachtige handel en zaken. NRC-recensent Michel Krielaars las het boek en waardeerde het met…

Lees verder >
Michael Cunningham in de media en te gast in De Balie

Michael Cunningham in de media en te gast in De Balie

Michael Cunningham beschrijft in zijn nieuwe boek Dag een kleinschalig maar intens gezinsdrama, heel iets anders dan de familiesaga over eerdere generaties die hij in eerste instantie voor ogen had.…

Lees verder >
Maral Noshad Sharifi op shortlist Hebban Debuutprijs 2024

Maral Noshad Sharifi op shortlist Hebban Debuutprijs 2024

Citroeninkt van Maral Noshad Sharifi is dit jaar een van de genomineerden voor de Hebban Debuutprijs. De lezerscommunity Hebban.nl organiseert jaarlijks de Hebban Debuutprijs, een aanmoedigingsprijs voor debutanten, gericht op…

Lees verder >
‘De vertrouweling’ van Ariëtte Dekker uitgebreid besproken in de media

‘De vertrouweling’ van Ariëtte Dekker uitgebreid besproken in de media

Ariëtte Dekker schetst in De vertrouweling een waanzinnig gedetailleerd beeld over Sam van Deventer (aldus de Volkskrant), die een belangrijke rol speelde in het leven van het echtpaar Kröller-Müller. In…

Lees verder >
Eva Cukier te gast in Buitenhof over ‘Ruzland’

Eva Cukier te gast in Buitenhof over ‘Ruzland’

Eva Cukier was zondag 16 juni te gast bij Twan Huys in Buitenhof naar aanleiding van het verschijnen van haar boek Ruzland. Ze vertelde hier over haar boek en haar…

Lees verder >
‘De spijker’ van Zhang Yueran genomineerd voor de Filter Vertaalprijs 2024

‘De spijker’ van Zhang Yueran genomineerd voor de Filter Vertaalprijs 2024

De Filter Vertaalprijs is een jaarlijkse prijs die door een jury wordt toegekend aan de meest bijzondere vertaling van het afgelopen jaar. Een belangrijk criterium voor de beoordeling is de…

Lees verder >
Shortlist Boerhaave Biografieprijs 2024 bekendgemaakt

Shortlist Boerhaave Biografieprijs 2024 bekendgemaakt

De Boerhaave Biografieprijs is een driejaarlijkse prijs voor de beste Nederlandse biografie over een wetenschapper, ter beschikking gesteld door Rijksmuseum Boerhaave te Leiden. De winnaar ontvangt € 2500 en de…

Lees verder >