Interview in Het Parool met Emile Schrijver
Gisteren verscheen er een uitgebreid interview in Het Parool over de onlangs verschenen debuutroman van Emile Schrijver, De Hillel Codex.
Journalist Maarten Moll noemt het boek ‘een spannend en vlot geschreven thriller’.
De Hillel Codex is volgens de legende de naam voor de 24 boeken van het Oude Testament die rond het jaar 600 zijn verschenen. De inspiratie voor zijn boek is ontstaan toen Emile Schrijver meehielp aan een tentoonstelling van een Joodse privéverzamelaar met teksten die gebaseerd zijn op de Hillel Codex, het boek destijds verloren is gegaan.
Schrijver wilde achterhalen hoe deze belangrijke tekst verloren kon gaan, en gebruikte deze zoektocht als basis voor zijn roman.
U kunt het interview hier lezen.
Over De Hillel Codex:
Voor de Iberische joden in de Middeleeuwen, op de vlucht voor de Inquisitie, was de Hillel Codex het waardevolste manuscript van het Oude Testament, maar na 1500 is hij nooit meer ergens gezien. Toch is Herbert Amann, een katholieke Bijbelverzamelaar uit Oostenrijk, ervan overtuigd dat de codex nog bestaat. Hij vraagt Max Blitz, een jonge Amsterdams-joodse onderzoeker, om het boek voor hem op te sporen.
Blitz’ onmogelijke zoektocht leidt via Bregenz, Londen, Milaan en Mantua uiteindelijk naar de ultraorthodoxe joodse gemeenschappen van Monsey en New York. Hij lijkt al snel op het goede spoor, vooral omdat niet iedereen even enthousiast blijkt over zijn inspanningen. Is er misschien een goede reden voor de verdwijning van het manuscript? En wat zijn eigenlijk de echte motieven van zijn opdrachtgever?
De Hillel Codex is een razend spannende zoektocht, die de lezer meeneemt achter de schermen van de internationale wereld van verzamelaars en onderzoekers van joodse kunst en oude manuscripten. Het biedt ook een zeldzame blik in de gesloten wereld van de ultraorthodoxe joodse gemeenschap in de Verenigde Staten.
Emile Schrijver (1962) is algemeen directeur van het Joods Cultureel Kwartier en het Joods Museum in Amsterdam en bijzonder hoogleraar Geschiedenis van het joodse boek aan de Universiteit van Amsterdam. Hij is hoofdredacteur van de Encyclopedia of Jewish Book Cultures. Dit is zijn eerste roman.