Interview Pieter van den Blink in Trouw en het Parool


Afgelopen weekend verschenen er interviews in Trouw en Het Parool met Pieter van den Blink, naar aanleiding van zijn nieuwe boek Het allerbeste, zijn autobiografische roman over zijn strijd met kanker.

Met Maarten Moll van Het parool sprak Pieter over de redenen voor het schijven van zijn boek:

‘Dit was een avontuur om te schrijven, daarom is het ook een roman. Mijn eerste. Heel pittig was het, maar ik ben zo ontzettend blij dat die oersoep die het in mijn hoofd was, nu woorden op papier is geworden.’

Met Noor Hellmann van Trouw sprak Pieter in de rubriek ‘Ik heb een droom’ over zijn angstdromen die zijn ziektebed hebben veroorzaakt, en hoe deze uiteindelijk aanleiding vormde voor het schrijven van Het allerbeste:

‘Ik heb ook angstdromen over ziek zijn. De eerste keer dat ik kanker kreeg, droomde ik steeds dat ik niet stopte met roken, terwijl dat natuurlijk wel moest. Maar niets komt in de buurt van de nachtmerrie waarin mijn voeten veranderd waren in glazen schalen met papperige bloemkool in tomatensaus. (…) Twijfel aan mijn eigen lichaam waarop ik niet durfde te vertrouwen zag ik als verklaring voor deze droom, totdat ik op een ochtend besefte: nee, het gaat over het verleden, over littekens die ik heb opgelopen, in ziekenhuizen, in mijn jeugd en in mijn eerste grote liefdesrelatie. De nachtmerrie heeft een heleboel in gang gezet: het bracht me bij therapeuten en heeft me vooral aan het denken gezet, wat uiteindelijk leidde tot mijn autobiografische roman Het allerbeste.’

Het interview in Het parool leest u hier terug. Het interview in Trouw hier.


Over Het allerbeste:

Als Pieter van den Blink in de spiegel kijkt, ziet hij een hals met littekens: de sporen van verschillende chirurgische ingrepen. Juist daar, in dat gebied waar een mens zijn stem opwekt, waar het lachen begint en waar voedsel (en drank) langs moeten, ontstonden bij hem tumoren.

Op zijn zestiende heeft hij het ouderlijk huis verlaten. Een mengeling van angst, ziekte en liefde hebben hem gemaakt tot wie hij is. Hij heeft een vreemd parcours door de stad afgelegd: van de stille straten van Amsterdam Oud-Zuid, waar het altijd 4 mei leek en waar hij een dreiging ervoer waaraan niet viel te ontsnappen, is hij via ruigere hoeken en gaten in nieuw ontgonnen gebied beland. Intussen tolt hij rond in een carrousel van zo veel wacht- en behandelkamers dat hij zich een padvinder-patiënt is gaan voelen.

Het allerbeste is een hoogstpersoonlijk verslag van omgang met doodsangst, vertrouwen in de wetenschap en de vreemde sprongen die het brein daarbij maakt. Maar bovenal is het een boek van liefde, een al even ongeneeslijke ziekte, die zich nooit laat verdringen.

Pieter van den Blink (Amsterdam, 1966) is journalist. Naast zijn werk voor dag- en weekbladen maakte hij radioreportages en een tv-documentaire. Hij schreef drie journalistieke boeken voordat het moment aanbrak om zijn blik naar binnen te richten en woorden te geven aan zijn eigen verhaal.