Vanaf vandaag ligt het nieuwe boek Wie is mijn naaste? van Rosita Steenbeek in de boekhandel. In het boek beschrijft Steenbeek hoe ze sprak met vluchtelingen en hulpverleners in Lampedusa, Sicilië en Libanon, en hoe ze hun schrijnende en mooie momenten meemaakt.

In een interview met maandblad Opzij vertelt Steenbeek over haar ervaring op de plekken die ze bezocht heeft: ‘Het was indrukwekkend om met eigen ogen deze plekken te zien waarover je leest in dekrant en hoort en ziet op radio en tv. Daar is echt tot me doorgedrongen wat voor vreselijke dingen er gebeuren. Ik werd me ervan bewust hoe bevoorrecht ik ben dat ik zomaar op vliegtuigen en boten kan stappen wanneer ik wil terwijl zij vast zitten of een levensgevaarlijke reis moeten maken.”

Steenbeek hoopt dan ook dat Wie is mijn naaste? de lezers doet beseffen ‘hoe goed wij het hebben en in wat voor ontspoorde wereld we leven waarin een deel van de mensheid voortdurend op vliegtuigen en cruiseschepen stapt op zoek naar nieuwe prikkels en een ander deel als ‘menselijk afval’ in de kolossale containers van de kampen zit.’

Rosita Steenbeek zal de komende tijd veel in de media te zien zijn: komende week zullen er een groot artikel in het Volkskrant Magazine en in Zin verschijnen, en volgende week vrijdag zal zij bij BNR The Friday Move te gast zijn.


Over Wie is mijn naaste?

Bijna achteloos gaan wij een landsgrens over terwijl er grote groepen zijn die weg willen maar niet kunnen, of hun leven ervoor op het spel moeten zetten. Rosita Steenbeek maakte het lot van vluchtelingen en migranten van heel dichtbij mee. Op Lampedusa, Sicilië en in Libanon hoort zij de intense verhalen van de vluchtelingen én de hulpverleners, en deelt hun leven op de meest schrijnende maar ook mooie momenten. In een opvanghuis op Sicilië voor alleenreizende minderjarige asielzoekers. Met vrouwen uit Aleppo in een tent in een vluchtelingenkamp op een paar kilometer van de Syrische grens. Met hulpverleners in Libanon die de onmenselijke keuze moeten maken wie wel en wie niet mee mogen met een humanitaire corridor naar Italië.
Op al deze en nog veel meer plekken vol verdriet raakt Rosita Steenbeek aan de levens van mensen die op hun sterkst en tegelijk kwetsbaarst zijn. En alle betrokkenen worden ieder voor zich geconfronteerd met de fundamentele vraag: wie is mijn naaste?

Rosita Steenbeek debuteerde in 1994 met de roman De laatste vrouw. Vele romans volgden, zoals Schimmenrijk, Intensive Care, Ander licht en in 2015 Rose. Een familie in oorlogstijd. Ook schreef zij een aantal succesvolle boeken over Rome, de stad waar ze woont. In 2017 verscheen het veelgeprezen essay over compassie Heb uw vijanden lief.

‘Rosita Steenbeek is een meester in het oproepen van kleur, van geur, van onuitgesproken gevoelens.’ Algemeen Dagblad

Over Heb uw vijanden lief:
‘Interessant betoog over compassie.’ de Volkskrant

Over Rose. Een familie in oorlogstijd:
‘Een boek waarin alle grote thema’s worden aangetikt: de liefde, vergeving en de dunne lijn tussen goed en fout. Lees! Opdat we niet vergeten.’ Opzij

 

Ook interessant



‘Alles gaat op vroeger terug’ van Annet Mooij op de longlist van de Boon 2025

‘Alles gaat op vroeger terug’ van Annet Mooij op de longlist van de Boon 2025

Annet Mooij maakt met haar vorig jaar verschenen biografie van Ischa Meijer, Alles gaat op vroeger terug, kans op de Boon 2025. De longlist met daarop vijftien geselecteerde titels in…

Lees verder >
Esther Jansma benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw

Esther Jansma benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw

Uitgeverij Prometheus feliciteert Esther Jansma met haar benoeming tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Burgemeester Sharon Dijksma (Utrecht) reikte het lintje afgelopen zaterdag uit, bij de intieme…

Lees verder >
Kader Abdolah en Sana Valiulina te gast bij OVT

Kader Abdolah en Sana Valiulina te gast bij OVT

Afgelopen zondag waren Kader Abdolah en Sana Valiulina te gast in het Radio 1-programma OVT, beide auteurs gingen daar verder in op hun nieuwe boeken. Van Abdolah verscheen recent Zarathustra…

Lees verder >
Sytze van der Zee overleden

Sytze van der Zee overleden

Tot ons verdriet is op 5 november onze geliefde auteur Sytze van der Zee overleden. Sytze van der Zee was tot 1996 journalist, onder meer als correspondent voor NRC Handelsblad in Duitsland, Brussel…

Lees verder >
Boekpresentatie ‘Machtswoorden’ van Remieg Aerts, Coen Brummer en Gertjan Schutte

Boekpresentatie ‘Machtswoorden’ van Remieg Aerts, Coen Brummer en Gertjan Schutte

Op donderdag 14 november verschijnt bij uitgeverij Prometheus het boek Machtswoorden. Over schrijverschap en politiek in Nederland, onder redactie van Remieg Aerts, Coen Brummer en Gertjan Schutte. U bent van harte uitgenodigd…

Lees verder >
‘Ina’s Powerplan’ in de media

‘Ina’s Powerplan’ in de media

Op 24 oktober verscheen Ina’s Powerplan, van viervoudig wereldkampioen powerliften Ina Koolhaas Revers (77). Ze was onder andere te gast bij Tijd voor Max en Villa VdB en er verschenen…

Lees verder >
Karin Amatmoekrim wint de Nederlandse Biografieprijs 2024

Karin Amatmoekrim wint de Nederlandse Biografieprijs 2024

Op maandag 21 oktober ontving Karin Amatmoekrim de Nederlandse Biografieprijs 2024 voor haar biografie over Anil Ramdas, In wat voor land leef ik eigenlijk? De Nederlandse Biografieprijs wordt elke twee…

Lees verder >
‘Ondernemers in het wild’ van Olivier van Beemen vertaald naar het Frans en Duits

‘Ondernemers in het wild’ van Olivier van Beemen vertaald naar het Frans en Duits

Eerder dit jaar verscheen Ondernemers in het wild van onderzoeksjournalist Olivier van Beemen, over zijn onderzoek naar de organisatie African Parks. Een boek dat ook internationaal behoorlijk de aandacht trok,…

Lees verder >