Interview Rudi Wester in Nederlands Dagblad
In een stuk over Frankrijk in Nederlands Dagblad vertellen Rudi Wester, Simon Kuper en Liesbet van Zonen over Parijs en het Franse platteland anno nu. Rudi Wester kocht in 1999 een huis in de Berry, in een gehucht op het platteland, waar ze met tussenpozen verbleef. Inmiddels heeft ze haar huis in de Berry verkocht aan Fransen met een plattelandsbudget, zo vertelt ze in het interview. In haar boek Domweg gelukkig in de Berry schrijft ze over haar 19 jaar in de Berry, ‘Een elegant, scherp en grappig boek,’ aldus Nederlands Dagblad.
Het hele interview lees je hier.
Meer over Domweg gelukkig in de Berry:
O, de Berry! Een van de mooiste – en onbekendste – streken in het hart van Frankrijk, en ook nog eens de streek van de schrijfster George Sand, die ik hartstochtelijk bewonder. Ik had er in 1999 een tweede huis gekocht en raakte langzaam maar zeker vertrouwd met de bewoners van de tien andere huizen in dit gat in Frankrijk, dat ik Het Gehucht doopte.
Negentien jaar lang verbleef ik met tussenpozen in de Berry. Er kwamen nieuwe bewoners in Het Gehucht, zoals Emma, die Friese paarden fokte. Het leven van boer Pascal verliep steeds grilliger, zowel qua beroep als vrouwen. Parijs werd gedurende zes jaar mijn standplaats, vlak bij de Berry. En George Sand kwam steeds meer ‘in’, ze kreeg zelfs een nieuw museum. Hoe geweldig ik mijn nieuwe stek ook vond, het haperende internet ging me steeds meer opbreken. Wat bleef was het verstilde landschap, de riviertjes, de geheimzinnige Vallée Noire. Zo vertrouwd, zo beeldschoon. Een plek om domweg gelukkig te zijn.
Rudi Wester studeerde Franse taal- en letterkunde. Ze is literair criticus, oud-directeur van het Institut Néerlandais in Parijs en oud-directeur van het Literair Vertalingenfonds. Ze schreef onder meer Beau Berry (2004), Vriendinnen van vroeger, vrouwen van nu (2012) en Bestaat er een raarder leven dan het mijne? Jef Last 1898-1972 (2021).