Vanochtend verscheen er in het Algemeen Dagblad een groot interview met Rutger Verhoeff over zijn nieuwe boek Laat je niet verpesten. In het boek, dat sinds maandag in de boekhandel ligt, beschrijft Verhoeff aan de hand van zijn eigen ervaringen en die van bekende en onbekende Nederlanders welke gevolgen pesten kan hebben – en hoe je er sterker uit kunt komen.

In het interview met Charlotte van Genderen vertelt Verhoeff eerlijk over hoe hij tijdens het maken van het boek zijn eigen pester confronteerde. ‘We hadden een fijn gesprek omdat ik er niet zat om hem te beschuldigen. Ik wilde alleen weten waarom hij mij pestte en hoe we pesters en gepesten tot elkaar kunnen brengen.’ Een dergelijke aanpak is dan ook wat Verhoeff ziet als de beste manier om er weer bovenop te komen na een pestverleden. ‘In een combinatie van therapieën, waarbij je bijvoorbeeld opdrachten moet doen om zelfvertrouwen te kweken. Denk aan een voordracht houden op een plein, of zomaar een praatje aanknopen met vreemden op straat. Vechtsport helpt ook. En ik denk dat het heel belangrijk is om de pesters erbij te betrekken.’

Verhoeff vertelt dat hij ook bezig is met het idee om een pestkliniek op te richten. Tot die tijd biedt zijn boek een eerste steun. ‘Dit was het boek dat ik zelf had willen lezen toen ik werd gepest. Het had me geholpen als ik had geweten dat een van mijn idolen ooit hetzelfde had meegemaakt.’

Lees het hele interview hier terug.

Verhoeff zal onder meer donderdag bij Vijf uur Live te gast zijn, en werd afgelopen week geïnterviewd in The Friday Move.


Over Laat je niet verpesten:

Ken je het gevoel altijd eenzaam te zijn? Juist in drukke ruimtes? Ken je het gevoel van minderwaardigheid? Alsof de hele wereld tegen jou is? Ben je altijd bang om gekwetst te worden? En ga je daarom geen relaties aan? Ga je conflicten het liefst uit de weg? Mijd je sociale gelegenheden? Ben je altijd bang om te falen? Heb jij ook al eindeloos veel therapieën geprobeerd?

Rutger Verhoeff werd op de middelbare school erg gepest. Na twee jaar stopte het, maar daarna begon het pas: het leven ná het pesten. Rutger kreeg te maken met lichamelijke klachten, depressie, een eetstoornis, een burn-out, moeite met sociale interacties en constante prestatiedruk. Hij volgde talloze therapiesessies in alle mogelijke vormen, maar niets hielp hem echt verder. Uiteindelijk kwam hij er weer bovenop. Inmiddels is Rutger huisarts, en tijdens zijn spreekuur staat hij veel mensen te woord die hetzelfde hebben meegemaakt. Pesten komt blijkbaar nog steeds vaak voor. En de effecten die hij bij zijn patiënten ziet zijn groot: van verslaving en automutilatie tot zelfmoord. Maar toch is er nog geen behandeling met bewezen resultaat.

Tot nu. In Laat je niet verpesten beschrijft Rutger aan de hand van zijn eigen ervaringen en die van bekende en onbekende Nederlanders welke gevolgen pesten kan hebben – en hoe je er sterker uit kunt komen.

Inclusief ervaringen van bekende Nederlanders en Vlamingen, onder wie Bastiaan van Schaik, William Boeva, Abdelkader Benali, Gerard Ekdom, Esther Verhoef, Saskia De Coster en Javier Guzman.

Rutger Verhoeff (1979) is huisarts, schrijver en vlogger. Als huisarts was hij te zien in het programma Zon, Zuipen, Ziekenhuis. Hij schrijft columns in Algemeen Dagblad en vlogt voor Libelle TV. Eerder publiceerde hij Wat denkt u, dokter? en het kookboek Lekker beter, samen met tv-kok Ramon Beuk.

Ook interessant



‘Alles gaat op vroeger terug’ van Annet Mooij op de longlist van de Boon 2025

‘Alles gaat op vroeger terug’ van Annet Mooij op de longlist van de Boon 2025

Annet Mooij maakt met haar vorig jaar verschenen biografie van Ischa Meijer, Alles gaat op vroeger terug, kans op de Boon 2025. De longlist met daarop vijftien geselecteerde titels in…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

Esther Jansma benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw

Uitgeverij Prometheus feliciteert Esther Jansma met haar benoeming tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Burgemeester Sharon Dijksma (Utrecht) reikte het lintje afgelopen zaterdag uit, bij de intieme…

Lees verder >
Kader Abdolah en Sana Valiulina te gast bij OVT

Kader Abdolah en Sana Valiulina te gast bij OVT

Afgelopen zondag waren Kader Abdolah en Sana Valiulina te gast in het Radio 1-programma OVT, beide auteurs gingen daar verder in op hun nieuwe boeken. Van Abdolah verscheen recent Zarathustra…

Lees verder >
Sytze van der Zee overleden

Sytze van der Zee overleden

Tot ons verdriet is op 5 november onze geliefde auteur Sytze van der Zee overleden. Sytze van der Zee was tot 1996 journalist, onder meer als correspondent voor NRC Handelsblad in Duitsland, Brussel…

Lees verder >
Boekpresentatie ‘Machtswoorden’ van Remieg Aerts, Coen Brummer en Gertjan Schutte

Boekpresentatie ‘Machtswoorden’ van Remieg Aerts, Coen Brummer en Gertjan Schutte

Op donderdag 14 november verschijnt bij uitgeverij Prometheus het boek Machtswoorden. Over schrijverschap en politiek in Nederland, onder redactie van Remieg Aerts, Coen Brummer en Gertjan Schutte. U bent van harte uitgenodigd…

Lees verder >
‘Ina’s Powerplan’ in de media

‘Ina’s Powerplan’ in de media

Op 24 oktober verscheen Ina’s Powerplan, van viervoudig wereldkampioen powerliften Ina Koolhaas Revers (77). Ze was onder andere te gast bij Tijd voor Max en Villa VdB en er verschenen…

Lees verder >
Karin Amatmoekrim wint de Nederlandse Biografieprijs 2024

Karin Amatmoekrim wint de Nederlandse Biografieprijs 2024

Op maandag 21 oktober ontving Karin Amatmoekrim de Nederlandse Biografieprijs 2024 voor haar biografie over Anil Ramdas, In wat voor land leef ik eigenlijk? De Nederlandse Biografieprijs wordt elke twee…

Lees verder >
‘Ondernemers in het wild’ van Olivier van Beemen vertaald naar het Frans en Duits

‘Ondernemers in het wild’ van Olivier van Beemen vertaald naar het Frans en Duits

Eerder dit jaar verscheen Ondernemers in het wild van onderzoeksjournalist Olivier van Beemen, over zijn onderzoek naar de organisatie African Parks. Een boek dat ook internationaal behoorlijk de aandacht trok,…

Lees verder >