Vanochtend verscheen er in het Algemeen Dagblad een groot interview met Rutger Verhoeff over zijn nieuwe boek Laat je niet verpesten. In het boek, dat sinds maandag in de boekhandel ligt, beschrijft Verhoeff aan de hand van zijn eigen ervaringen en die van bekende en onbekende Nederlanders welke gevolgen pesten kan hebben – en hoe je er sterker uit kunt komen.

In het interview met Charlotte van Genderen vertelt Verhoeff eerlijk over hoe hij tijdens het maken van het boek zijn eigen pester confronteerde. ‘We hadden een fijn gesprek omdat ik er niet zat om hem te beschuldigen. Ik wilde alleen weten waarom hij mij pestte en hoe we pesters en gepesten tot elkaar kunnen brengen.’ Een dergelijke aanpak is dan ook wat Verhoeff ziet als de beste manier om er weer bovenop te komen na een pestverleden. ‘In een combinatie van therapieën, waarbij je bijvoorbeeld opdrachten moet doen om zelfvertrouwen te kweken. Denk aan een voordracht houden op een plein, of zomaar een praatje aanknopen met vreemden op straat. Vechtsport helpt ook. En ik denk dat het heel belangrijk is om de pesters erbij te betrekken.’

Verhoeff vertelt dat hij ook bezig is met het idee om een pestkliniek op te richten. Tot die tijd biedt zijn boek een eerste steun. ‘Dit was het boek dat ik zelf had willen lezen toen ik werd gepest. Het had me geholpen als ik had geweten dat een van mijn idolen ooit hetzelfde had meegemaakt.’

Lees het hele interview hier terug.

Verhoeff zal onder meer donderdag bij Vijf uur Live te gast zijn, en werd afgelopen week geïnterviewd in The Friday Move.


Over Laat je niet verpesten:

Ken je het gevoel altijd eenzaam te zijn? Juist in drukke ruimtes? Ken je het gevoel van minderwaardigheid? Alsof de hele wereld tegen jou is? Ben je altijd bang om gekwetst te worden? En ga je daarom geen relaties aan? Ga je conflicten het liefst uit de weg? Mijd je sociale gelegenheden? Ben je altijd bang om te falen? Heb jij ook al eindeloos veel therapieën geprobeerd?

Rutger Verhoeff werd op de middelbare school erg gepest. Na twee jaar stopte het, maar daarna begon het pas: het leven ná het pesten. Rutger kreeg te maken met lichamelijke klachten, depressie, een eetstoornis, een burn-out, moeite met sociale interacties en constante prestatiedruk. Hij volgde talloze therapiesessies in alle mogelijke vormen, maar niets hielp hem echt verder. Uiteindelijk kwam hij er weer bovenop. Inmiddels is Rutger huisarts, en tijdens zijn spreekuur staat hij veel mensen te woord die hetzelfde hebben meegemaakt. Pesten komt blijkbaar nog steeds vaak voor. En de effecten die hij bij zijn patiënten ziet zijn groot: van verslaving en automutilatie tot zelfmoord. Maar toch is er nog geen behandeling met bewezen resultaat.

Tot nu. In Laat je niet verpesten beschrijft Rutger aan de hand van zijn eigen ervaringen en die van bekende en onbekende Nederlanders welke gevolgen pesten kan hebben – en hoe je er sterker uit kunt komen.

Inclusief ervaringen van bekende Nederlanders en Vlamingen, onder wie Bastiaan van Schaik, William Boeva, Abdelkader Benali, Gerard Ekdom, Esther Verhoef, Saskia De Coster en Javier Guzman.

Rutger Verhoeff (1979) is huisarts, schrijver en vlogger. Als huisarts was hij te zien in het programma Zon, Zuipen, Ziekenhuis. Hij schrijft columns in Algemeen Dagblad en vlogt voor Libelle TV. Eerder publiceerde hij Wat denkt u, dokter? en het kookboek Lekker beter, samen met tv-kok Ramon Beuk.

Ook interessant



Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

Marijn Kruk in de media

Voormalig correspondent en journalist Marijn Kruk neemt in zijn onlangs verschenen boek Opstand de lezer mee door het Europa anno nu, waar rechts-populistische bewegingen steeds meer in populariteit toenemen. Voor…

Lees verder >
‘Caledonian Road’ van Andrew O’Hagan ••••• in NRC

‘Caledonian Road’ van Andrew O’Hagan ••••• in NRC

De Schotse schrijver Andrew O’Hagan schreef in zijn roman Caledonian Road over de Londense upper class en zijn twijfelachtige handel en zaken. NRC-recensent Michel Krielaars las het boek en waardeerde het met…

Lees verder >
Michael Cunningham in de media en te gast in De Balie

Michael Cunningham in de media en te gast in De Balie

Michael Cunningham beschrijft in zijn nieuwe boek Dag een kleinschalig maar intens gezinsdrama, heel iets anders dan de familiesaga over eerdere generaties die hij in eerste instantie voor ogen had.…

Lees verder >
Maral Noshad Sharifi op shortlist Hebban Debuutprijs 2024

Maral Noshad Sharifi op shortlist Hebban Debuutprijs 2024

Citroeninkt van Maral Noshad Sharifi is dit jaar een van de genomineerden voor de Hebban Debuutprijs. De lezerscommunity Hebban.nl organiseert jaarlijks de Hebban Debuutprijs, een aanmoedigingsprijs voor debutanten, gericht op…

Lees verder >
‘De vertrouweling’ van Ariëtte Dekker uitgebreid besproken in de media

‘De vertrouweling’ van Ariëtte Dekker uitgebreid besproken in de media

Ariëtte Dekker schetst in De vertrouweling een waanzinnig gedetailleerd beeld over Sam van Deventer (aldus de Volkskrant), die een belangrijke rol speelde in het leven van het echtpaar Kröller-Müller. In…

Lees verder >
Eva Cukier te gast in Buitenhof over ‘Ruzland’

Eva Cukier te gast in Buitenhof over ‘Ruzland’

Eva Cukier was zondag 16 juni te gast bij Twan Huys in Buitenhof naar aanleiding van het verschijnen van haar boek Ruzland. Ze vertelde hier over haar boek en haar…

Lees verder >
‘De spijker’ van Zhang Yueran genomineerd voor de Filter Vertaalprijs 2024

‘De spijker’ van Zhang Yueran genomineerd voor de Filter Vertaalprijs 2024

De Filter Vertaalprijs is een jaarlijkse prijs die door een jury wordt toegekend aan de meest bijzondere vertaling van het afgelopen jaar. Een belangrijk criterium voor de beoordeling is de…

Lees verder >
Shortlist Boerhaave Biografieprijs 2024 bekendgemaakt

Shortlist Boerhaave Biografieprijs 2024 bekendgemaakt

De Boerhaave Biografieprijs is een driejaarlijkse prijs voor de beste Nederlandse biografie over een wetenschapper, ter beschikking gesteld door Rijksmuseum Boerhaave te Leiden. De winnaar ontvangt € 2500 en de…

Lees verder >