Interview met Van Sambeek in AD Mezza


Afgelopen zaterdag verscheen er een interview in AD Mezza met Ciel Heintz, over haar nieuwe boek Broeinest.

Het manuscript heeft jaren op de plank gelegen. Na haar vorige titel Pensionado’s besloot Heintz te stoppen: Ik was zestig, had twaalf boeken geschreven, vond het welletjes,’ zegt de auteur over de afgelopen jaren. Toch gebeurde het weer. Ineens jeukten de vingers weer.’

De hoofdpersoon van de roman had een moeilijke jeugd. Dit was ook het geval voor Ciel Heintz zelf. Ik had ook daar zó een boek over kunnen schrijven’, zegt ze. Maar het boek dat ik nu heb geschreven, wil ik er niet aan relateren: het zijn twee andere verhalen. Maar waar beide verhalen over gaan, is hoe de ene persoon de trauma’s uit het verleden kan loslaten, en hoe de ander ze juist met zich meesleurt.’


Over Broeinest:

‘De beerput is weer open.’

Ruim een jaar na het overlijden van haar hoogbejaarde moeder krijgt Renate plotseling een mail van haar oudste broer Rinus, die vraagt of de uitkering van de erfenis kan worden herzien. Renate weigert.

Dit bericht zet meteen de toon voor de aanstaande familiereünie, waarin Renate, Rinus, hun zus Roos en hun broer Ruud, allen de 65 gepasseerd, een beerput aan oude familieruzies, nare herinneringen en wederzijdse verwijten opentrekken.

Voor Renate komen de naweeën van haar jeugd in alle hevigheid terug. Ze komt alleen te staan. Het leven in dit beklemmende naoorlogse gezin heeft ook bij haar broers en zus de nodige sporen nagelaten. Waarom lukt het de een wel om het tij te keren, terwijl de ander verstrikt blijft in hulpeloos zelfbeklag?

Bijna twintig jaar na het enorme succes van Zadelpijn en ander damesleed en negen jaar na haar laatste bestseller Pensionado’s heeft Van Sambeek opnieuw een verrassende roman met een lach en een traan geschreven. Als geen ander weet ze de o zo herkenbare levens van haar generatie te vangen in haar even ontroerende als geestige boeken. Broeinest is een nieuw bewijs van Van Sambeeks treffende observatievermogen. Het perfecte boek voor iedereen die dubbele gevoelens heeft over de eigen familie.

Bestel een exemplaar via onze webshop.

Van Sambeek (1949) schreef onder meer de enorme bestsellers Zadelpijn (250.000 exemplaren verkocht) en Het verwende nest (150.000 exemplaren verkocht), die werden verfilmd en ook als musical veel succes hadden. Haar laatste boek, Pensionado’s, stond wederom in de bestsellerlijsten.