Interview Sana Valiulina in Het Parool
Gister verscheen een interview in Het parool met Sana Valiulina. Ze sprak met Marjolein de Cocq over haar nieuwe boek: Een wolf bij zijn oren pakken. Het boek gaat over keizer Tiberius en zijn strijd om het Romeinse Rijk bij elkaar te houden. Een fascinerend personage, stelt Valiulina:
‘Ik herinner me een boek van een Russische schrijver waarin hij alle Romeinse keizers opsomt, met korte beschrijvingen van hun levens. Tiberius fascineerde me, hij werd een soort kleine obsessie. De enige manier om hem te begrijpen was voor mij over hem te schrijven.’
Over hem schrijven werd echter snel een groots en moeilijk project:
‘Dat is een trekje van mij, en ik heb mezelf er tijdens het schrijven honderd keer om vervloekt. Het was zwaar. Ik heb kennelijk iets te bewijzen. Ik weet niet voor wie. Voor mezelf? Voor de buitenwereld? Het was het moeilijkste wat ik ooit gedaan heb, het grootste experiment in mijn schrijverschap. Ook omdat het zo’n oneindige oceaan is. Er is zoveel over hem geschreven, en dan gaat zo’n klein schrijfstertje… bij het schrijven van een boek krijg je wel eens een paniekaanval. Dat weet ik, en je weet dat je er ook weer uit komt. Maar de frequentie van paniekaanvallen lag bij dit boek wel hoger.’
U leest het hele artikel hier terug.
Over Een wolf bij zijn oren pakken:
Als de bejaarde keizer Tiberius, die zich op Capri heeft teruggetrokken en per brief het Romeinse imperium regeert, op de rots naar de zeetelegraaf staat te turen wordt hij verteerd door angst. Zal zijn plan om de machtsbeluste Sejanus uit te schakelen slagen of wordt hij straks zelf vermoord, als het hem niet lukt om snel genoeg naar Syrië te vluchten? Sejanus zwaait immers al jaren de scepter over Rome en weet zich verzekerd van de steun der pretorianen. Hoe heeft het zo ver kunnen komen? Hoe kon de keizer die niemand vertrouwde zijn lot leggen in de handen van deze omhooggevallen plattelandsridder? Wie is deze Sejanus en hoe zijn deze gebeurtenissen verbonden met het geheimzinnige banket dat vijftig jaar geleden plaats heeft gevonden?
Een wolf bij zijn oren pakken is een ongezellige familieroman over de machtigste geslachten van het keizerlijke Rome, verteld vanuit het perspectief van de ‘droevigste van alle mensen’, keizer tegen wil en dank Tiberius, en over de maakbaarheid van het leven en lot.
Sana Valiulina (Tallinn, 1964) studeerde in Moskou Noorse taal en letterkunde en woont sinds 1989 in Amsterdam. Ze schreef eerder Het kruis (2000), Vanuit nergens met liefde (2002), Didar en Faroek (2006, nominatie Libris Literatuur Prijs), Honderd jaar gezelligheid (2010), het bejubelde Kinderen van Brezjnev (2014) en Winterse buien (2016, winnaar Jan Hanlo Essayprijs).