Interview Sanne Kanis in het NRC
Vandaag verscheen een interview in het NRC met Sanne Kanis waarin ze vertelt over haar jarenlange ervaring in de techwereld, waar ze onlangs een boek over schreef: De bubbel.
Kanis noemt de eindeloze focus op groei, winst en het behalen van targets in deze wereld als een grote valkuil waar ze zelf onbewust ook snel in duikelde: ‘Je bent eigenlijk continu bezig met de volgende horde. Van een tijdelijk contract naar een vast contract. Van een salarisverhoging naar een promotie. De vraag of je überhaupt aan een goed product werkt, valt weg.’ Maar toch begon het al snel bij Kanis te knagen: ‘Het werkte als een verdovende pleister. Je hoeft niet te kijken naar wat je écht aan het doen bent. Maar lag mijn hart hier? Was dit betekenisvol werk? En hoe ethisch was dit nou eigenlijk?’
Kanis ontvluchte de grote tech-bedrijven, maar de vlotte, slimme en vernieuwende techwereld draagt ze nog steeds een warm hart toe. De reden waarom het werk wordt gedaan, en waarom apps worden gebouwd, moet alleen snel veranderen: ‘Dient het ons als mensen: worden we er echt beter door, gezonder, slimmer, gelukkiger. Ik vind een educatieapp als Duolingo een positief voorbeeld. (…) Ik werk er nog steeds in. Ik omring me het liefst met de slimme, nieuwsgierige mensen die je erin vindt.’
U leest het interview hier terug.
Over De bubbel:
Businesstripjes naar Hawaii, doping uit Silicon Valley, bazen met een sudden wealth-syndroom en geklaag over sushi die wordt afgeschaft als lunch. Anna is vastbesloten om in Londen als marketingmanager carrière te maken bij de snelgroeiende techstart-up ImageBuilders en dompelt zich onder in de techwereld. Terwijl ze aan de hoge eisen van haar nieuwe baan probeert te voldoen worden haar ethische grenzen meermaals op de proef gesteld. Hoe kleur je binnen de lijntjes als die lijntjes ver te zoeken zijn?
Sanne Kanis doet op gevatte wijze een boekje open over de techcultuur, waarin alles draait om extreme zelfontwikkeling en uitgekiende promotiestrategieën, luxe extraatjes een vanzelfsprekendheid worden en seksisme en schending van bedrijfsethiek de schaduwzijde vormen.
Sanne Kanis (1981) heeft ruim twaalf jaar ervaring bij drie beursgenoteerde technologiebedrijven waar ze werkte op strategische posities in binnen- en buitenland. De bubbel is haar debuutroman.