Interview met Suzanne Simard in de Volkskrant
Afgelopen week verscheen er in de Volkskrant een groot interview met Suzanne Simard, schrijfster van het boek Op zoek naar de Moederboom. In dit boek vertelt ze over haar leven en haar onderzoek naar bomen:
‘De westerse samenleving heeft een fout gemaakt: we hebben de natuur geëxploiteerd, zonder verantwoordelijkheid te nemen. […] Je neemt maar je geeft ook, door er verantwoordelijk mee om te gaan. Dat inzicht hoop ik bij ons ook weer terug te brengen.’
Simard is van alle markten thuis. Ze heeft gewerkt als onderzoeker, bosbouwer, in de industrie, voor de overheid, de universiteit en meer. ‘Alle inzichten die ik intern besprak, werden vrijwel genegeerd. […] Met mijn taal hoop ik nu een veel breder publiek te bereiken.’
U leest dit interview hier terug.
Over Op zoek naar de moederboom:
Niemand op onze planeet heeft meer gedaan om onze kennis over bomen te verdiepen dan de wereldberoemde ecologe Suzanne Simard. Zij wordt alom geprezen voor haar vermogen complexe ideeën over de natuur over te brengen op een manier die even diepgravend als betoverend is en haar werk heeft filmmakers beïnvloed (de Boom der Zielen in James Camerons Avatar).
Simard is geboren en getogen in een houthakkersfamilie in het regenwoud van Brits-Columbia. Haar hele leven heeft ze verrassende waarheden verzameld: dat bomen sociale, communicatieve wezens zijn, met in hun middelpunt een moederboom. Dat is een mysterieus, ondergronds netwerk dat alle bomen en planten in het bos verbindt en ondersteunt op de manier waarop families en menselijke samenlevingen dat doen. Deze onverbreekbare banden garanderen ons voortbestaan.
Op zoek naar de moederboom is, na vele wetenschappelijke publicaties, Simards eerste boek voor een groot publiek. Zij nodigt ons uit om op een geheel nieuwe manier naar bomen te kijken en laat zien wat we van ze kunnen leren.
Dr. Suzanne Simard is hoogleraar bosecologie aan de universiteit van Brits-Columbia. Haar TED Talks zijn wereldwijd door meer dan 10 miljoen mensen bekeken.