Zaterdag 23 december verscheen in het Parool een interview met Vincent Icke, de auteur van het recent verschenen Reisbureau Einstein. Icke, een gelauwerd populairwetenschappelijk schrijver, vertelt in het interview onder andere over zijn levenslange passie voor buitenaards leven en over zijn grote voorbeeld, Christiaan Huygens.

In Reisbureau Einstein neemt Icke ons mee op reis naar planeten waar buitenaards leven huist, of beter gezegd: hij vertelt ons precies hoe zo’n reis er in de toekomst uit zal zien. En hoewel een dergelijke trip op dit moment nog niet mogelijk is, kunnen we met de kennis van nu wel al volop speculeren over hoe buitenaards leven eruit zou kunnen zien. ‘Ik wilde systematisch kijken naar de stand van de wetenschap,’ zegt Icke. ‘Wat weten we nu echt?’

In ieder geval een stuk meer dan Ickes held, Christiaan Huygens, in de zeventiende eeuw wist. Toch laat Icke zich volop inspireren door Huygens, wiens ideeën volgens hem nog steeds relevant zijn. ‘Hij was een van de weinigen die zich bekommerden om het karakter van buitenaardse wezens. Een eng ogend buitenaards wezen zou zomaar eens met rede en spraak begaafd kunnen zijn. Dat idee is mij altijd heel dierbaar geweest.’ Het schrijven over de zoektocht naar buitenaards leven is dan ook een ware passie voor Icke. Met ongeloof mocht hij bladeren in Huygens’ oorspronkelijke aantekeningen en berekeningen. ‘Je weet niet wat je overkomt. En als je iets moois hebt meegemaakt, wil je het delen. Daar komt nog bij dat dit specifieke vraagstuk uitgerekend iets is waar de snoeiharde wetenschap een raakvlak heeft met wat mensen zich in het algemeen afvragen.’

Icke maakt de wetenschappelijke stand van zaken met betrekking tot onze ‘exoburen’ toegankelijk voor de algemene lezer. En dat hij daar bij uitstek geschikt voor is, is volgens het Parool niet verwonderlijk, gezien zijn ‘zeldzame vermogen doorbraken uit de frontlinie van zijn vakgebied te vertalen naar een breed publiek.’

Klik hier om het interview in het Parool terug te lezen.


Over Reisbureau Einstein:

Wie Aarde voor gezien houdt en een kijkje wil nemen voorbij de sterren, kan terecht bij Reisbureau Einstein. Met ruimteschepen die bijna zo snel gaan als het licht kunnen we misschien in de toekomst het hele Heelal doorkruisen. Naar onze sterrenburen, naar het centrum van de Melkweg, naar sterrenstelsels op een miljard lichtjaar afstand.
Vincent Icke beschrijft wat we tegen die tijd gaan ontdekken, en hoe Einstein ons leerde te reizen naar zulke bestemmingen. De natuurkunde zegt dat het kan, maar onze techniek is er nog niet aan toe. Tot het zover is, hebben we tijd om te vragen: zou daar al iemand zijn? Honderden jaren geleden werd die vraag al gesteld. Toen was het antwoord maar een mening. Nu gaan we uit van feiten in de wetenschap.
Icke beschrijft hoe sterren en planeten ontstaan en wat kosmische evolutie te maken heeft met biologische evolutie. Sterrenkundigen hebben al bijna vijfduizend planeten buiten ons zonnestelsel ontdekt. Is er ‘iemand’ daarginds? Is dat dan vriend of vijand? Is een buitenaardse beschaving echt beschaafd?

Vincent Icke (1946) is hoogleraar theoretische astrofysica aan de Universiteit Leiden en bijzonder hoogleraar kosmologie aan de Universiteit van Amsterdam. Hij is ook beeldend kunstenaar en publicist. Zijn vorige boek was Zwaartekracht bestaat niet, waarin de toekomst van theorieën over deeltjes, ruimte en tijd wordt geschetst.

Recensenten over Reisbureau Einstein:

‘Dit boek prikkelt de verbeelding en houdt ons daarnaast een spiegel voor.’ NRC Handelsblad

‘Icke bewijst zich wederom als een van de meest ervaren en geëngageerde gidsen bij Einsteins Reisbureau. […] Dit boek is een serieuze, persoonlijke, soms ingewikkelde, maar altijd meeslepende toer langs de uithoeken van de kosmos.’ New Scientist

Ook interessant



‘Alles gaat op vroeger terug’ van Annet Mooij op de longlist van de Boon 2025

‘Alles gaat op vroeger terug’ van Annet Mooij op de longlist van de Boon 2025

Annet Mooij maakt met haar vorig jaar verschenen biografie van Ischa Meijer, Alles gaat op vroeger terug, kans op de Boon 2025. De longlist met daarop vijftien geselecteerde titels in…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

Esther Jansma benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw

Uitgeverij Prometheus feliciteert Esther Jansma met haar benoeming tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Burgemeester Sharon Dijksma (Utrecht) reikte het lintje afgelopen zaterdag uit, bij de intieme…

Lees verder >
Kader Abdolah en Sana Valiulina te gast bij OVT

Kader Abdolah en Sana Valiulina te gast bij OVT

Afgelopen zondag waren Kader Abdolah en Sana Valiulina te gast in het Radio 1-programma OVT, beide auteurs gingen daar verder in op hun nieuwe boeken. Van Abdolah verscheen recent Zarathustra…

Lees verder >
Sytze van der Zee overleden

Sytze van der Zee overleden

Tot ons verdriet is op 5 november onze geliefde auteur Sytze van der Zee overleden. Sytze van der Zee was tot 1996 journalist, onder meer als correspondent voor NRC Handelsblad in Duitsland, Brussel…

Lees verder >
Boekpresentatie ‘Machtswoorden’ van Remieg Aerts, Coen Brummer en Gertjan Schutte

Boekpresentatie ‘Machtswoorden’ van Remieg Aerts, Coen Brummer en Gertjan Schutte

Op donderdag 14 november verschijnt bij uitgeverij Prometheus het boek Machtswoorden. Over schrijverschap en politiek in Nederland, onder redactie van Remieg Aerts, Coen Brummer en Gertjan Schutte. U bent van harte uitgenodigd…

Lees verder >
‘Ina’s Powerplan’ in de media

‘Ina’s Powerplan’ in de media

Op 24 oktober verscheen Ina’s Powerplan, van viervoudig wereldkampioen powerliften Ina Koolhaas Revers (77). Ze was onder andere te gast bij Tijd voor Max en Villa VdB en er verschenen…

Lees verder >
Karin Amatmoekrim wint de Nederlandse Biografieprijs 2024

Karin Amatmoekrim wint de Nederlandse Biografieprijs 2024

Op maandag 21 oktober ontving Karin Amatmoekrim de Nederlandse Biografieprijs 2024 voor haar biografie over Anil Ramdas, In wat voor land leef ik eigenlijk? De Nederlandse Biografieprijs wordt elke twee…

Lees verder >
‘Ondernemers in het wild’ van Olivier van Beemen vertaald naar het Frans en Duits

‘Ondernemers in het wild’ van Olivier van Beemen vertaald naar het Frans en Duits

Eerder dit jaar verscheen Ondernemers in het wild van onderzoeksjournalist Olivier van Beemen, over zijn onderzoek naar de organisatie African Parks. Een boek dat ook internationaal behoorlijk de aandacht trok,…

Lees verder >