Interview Zadie Smith in het NRC


Vandaag verscheen een uitgebreid interview met Zadie Smith in het NRC  naar aanleiding van het verschijnen van haar nieuwe verhalenbundel: Het verbond. Thomas de Veen sprak de veelgeprezen Britse schrijfster in Londen. Het is haar eerste verhalenbundel, maar heel enthousiast over het bundelen van haar verhalen was ze zelf eerst niet:

‘Mijn redacteur stuurde me een bestand met alle verhalen die ik door de jaren heen had gepubliceerd – of ik daar misschien een boek van wilde maken. Dus ik ging lezen, en dat was helemaal niet leuk: op je 43ste lezen wat je schreef toen je 22 was. Alsof je iemand anders leest. Verhalen met véél erin, veel meubilair, zeg maar, verhalen waarover mensen om me heen heel enthousiast waren, maar waar ik niets meer in zag. Misschien zag ik het niet helder – een lastige kwestie, als je schrijft, het helder zien. Hoeveel is waar, hoeveel illusie? Dat is een zin uit een van mijn verhalen, nietwaar?’

Smith schoof wat met de volgorde van de verhalen en schreef er een aantal nieuw bij. Zodoende is Het verbond een moderne bundel geworden die erg in de huidige tijdgeest past:

‘Ik realiseerde me dat ik wilde nadenken over unies, verbonden. De unies waarvan ik houd bestaan in spanning. Schotland, Noord-Ierland, Engeland en Wales zijn verschillend, en soms komen onderlinge spanningen tot uitbarsting, maar in principe werkt het, in het Verenigd Koninkrijk. Dat is een unie, een identiteit die bestaat uit gespannen onderdelen – zonder dat de tegenstrijdigheden gladgestreken worden. Schrijvend wil ik een klein stemmetje verheffen vóór complexiteit, conflict en spanning. Het is niet zo erg een weifelend, onopgelost mens te zijn.’

U leest het hele interview hier terug.


Over Het verbond:

Zadie Smith is een van de meest iconische, gerespecteerde en populaire auteurs van haar generatie. In Grand Union onderzoekt ze met haar uitmuntende observatievermogen en onovertroffen stem het leven in de moderne wereld. Op fenomenale wijze schakelt Smith in haar verhalen tussen genres, tijdsperiodes en perspectieven, en biedt ze haar lezers kleurrijke en grootse literatuur.

Grand Union is een scherpzinnig en vooruitziend werk over tijd en plaats, identiteit en wedergeboorte, het verleden dat ons hardnekkig blijft achtervolgen en de onheilspellende toekomst die ons tegemoet snelt.

Alles is mogelijk en alles voelt – dankzij Smiths schitterende blik – vernieuwend en relevant. Perfect gedoseerd en buitengewoon origineel toont Grand Union tot welke wonderen Zadie Smith in staat is.

Zadie Smith (1975) publiceerde reeds vijf romans, een novelle en twee essaybundels. Zowel in 2003 als in 2013 werd ze verkozen tot een van de twintig Granta’s Best Young British Novelists. Ze won onder andere de James Tait Black Memorial Prize, de Whitbread Award, de Guardian First Book Award en de Orange Prize. Ook stond ze op de shortlist van de Man Booker Prize en de Baileys Women’s Prize for Fiction. Op dit moment doceert ze aan New York University.