Ivo Bökkerink en Pieter Couwenbergh in gesprek over De Staatsbank bij Buitenhof


In Buitenhof spraken Het Financieele Dagblad journalisten Pieter Couwenbergh en Ivo Bökkerink afgelopen zondagavond over hun recente publicatie De Staatsbank, ABN AMRO klem tussen ambtenaren en bankiers. De schrijvers gaan o.a. in op de eerdere gespannen verhoudingen tussen de top en de Raad van Commissarissen bij de bank, en het recente kwartaalverlies van 400 miljoen. De uitzending wordt gepresenteerd door onderzoeksjournaliste Natalie Righton.

Ivo Bökkerink en Pieter Couwenbergh zijn meerdere keren genomineerd voor journalistieke prijzen, onder meer de Citi Journalistic Excellence Award en De Tegel voor publicaties over de gebeurtenissen achter de schermen bij ABN Amro en ING.

Kijk de uitzending van Buitenhof hier zelf terug.

________________________________________________________

Over De Staatsbank:

ABN Amro kreeg in 2008 een tweede kans nadat het door interne twisten in de top zijn zelfstandigheid was kwijtgeraakt. Op het hoogtepunt van de financiële crisis redde de Nederlandse staat de bank van de ondergang. Kosten: 21 miljard euro aan belastinggeld.

Een team onder leiding van Gerrit Zalm bouwde de bank weer op, een niet eerder vertoond kunststuk met een succesvolle beursgang als kroon op het werk. Korte tijd leek de bank zelfs op weg om de miljarden staatsgeld terug te verdienen.

Toen verviel het herboren ABN Amro opnieuw in achterdocht, ruzies en zelfgenoegzaamheid. De bank bleek ook lichtzinnig bij het naleven van wetten en regels.
Waarom moest Gerrit Zalm per se weg? Wat was de rol van de staat en van minister Dijsselbloem van Financiën? En wat deden de toezichthouders?

In De Staatsbank reconstrueren Ivo Bökkerink en Pieter Couwenbergh, onderzoeksjournalisten van Het Financieele Dagblad, de verlammende relatie tussen overheid en bank en de onderhuidse spanningen die leidden tot een nieuwe machtsstrijd aan de top. Ruim tien jaar na dato worstelt dit voormalige icoon van het Nederlandse bedrijfsleven nog altijd met zichzelf.