Jack Fairweather wint de Costa Biography Award 2019


Gisteravond is bekendgemaakt dat Vrijwillig naar Auschwitz van Jack Fairweather de Costa Biography Award 2019 heeft gewonnen. Het ongelofelijke verhaal van de Poolse vrijheidsstrijder Witold Pilecki dingt zodoende mee voor de Costa Book of the Year-prijs: de populaire en prestigieuze prijs voor schrijvers woonachtig in het Verenigd Koninkrijk en Ierland.

De Costa Book Award wordt sinds 1971 uitgereikt en telt vijf categorieën – First Novel, Novel, Biography, Poetry and Children’s Book. Iedere categorie heeft een aparte jury en winnaar. Uit de vijf winnaars van de verschillende categorieën wordt op 28 januari de Costa Book of the Year gekozen.

Meer informatie over de prijs vindt u hier.


Over Vrijwillig naar Auschwitz:

De Poolse vrijheidsstrijder Witold Pilecki was een van de grootste helden uit de Tweede Wereldoorlog. Dit is zijn verhaal.
Als de enige persoon die zich ooit vrijwillig naar Auschwitz heeft laten sturen, leidde Pilecki jarenlang een campagne om nazibewakers te saboteren en vermoorden. Hij maakte een dramatische ontsnapping, terwijl hij bewijs van de Holocaust naar de westerse mogendheden smokkelde en hen waarschuwde voor de wreedheden in de nazivernietigingskampen. Al het bewijs van Pilecki was verloren gegaan – tot 2012, toen zijn ongelofelijke ooggetuigenrapport werd gevonden in een stoffig archief. Dit is het eerste volledige verhaal van zijn wonderbaarlijke reis, gebaseerd op exclusieve familiedocumenten en recentelijk vrijgegeven dossiers, evenals ongepubliceerde getuigenissen van de vechters uit het kamp om te laten zien hoe hij honderdduizenden levens heeft gered.
Vrijwillig naar Auschwitz is een nog niet eerder verteld, waargebeurd verhaal over ontsnapping en heldendom, de gruwelen van de Tweede Wereldoorlog en Auschwitz, en het vermogen van één man om de loop van de geschiedenis te veranderen.

Jack Fairweather woont in Istanbul en is redacteur en correspondent van het Midden-Oosten voor Bloomberg News. Eerder was hij correspondent voor The Daily Telegraph en The Washington Post.

‘Fairweather vertelt dit tragische verhaal op aangrijpende wijze en biedt een nieuwe invalshoek in de Holocaust-literatuur.’
Publishers Weekly

‘Een inspirerend en prachtig verteld verhaal.’
Kirkus Reviews