Jeroen Dijsselbloem te gast bij Tijd voor MAX
Gisteren was Jeroen Dijsselbloem te gast bij Tijd voor MAX. Daar vertelde hij samen met zijn moeder over zijn recent verschenen boek De Onderwijsfamilie.
Oud minister Jeroen Dijsselbloem komt uit een didactische dynastie: ‘Het onderwijs was zeker wel het belangrijkste’, vertelt Dijsselbloem. Dijsselbloem bezocht samen met zijn moeder de vele onderwijzers in hun familie als basis voor zijn boek. Op deze manier schetst Dijsselbloem een beeld van de geschiedenis en ontwikkeling van het Nederlandse onderwijs.
In het boek worden ook kritische kanttekeningen gemaakt. ‘Waar staan we nu, en is er nog ruimte om een vak te geven en echt kennis over te dragen?’, aldus Dijsselbloem.
U kunt de uitzending hier terugkijken.
Daarnaast verscheen er een interview met Jeroen Dijsselbloem over De onderwijsfamilie in Trouw.
Hier vertelt Dijsselbloem nog eens extra openhartig over de manier waarop zijn vader het nieuwe schoolsysteem zag veranderen. ‘Van kennisoverdracht verschoof zijn werk naar het aanleren van sociale vaardigheden. Van frontaal lesgeven, moest hij individueel gaan begeleiden. Dat is voor een geschiedenisleraar heel moeilijk, je kunt dat ouderwets noemen.’
U kunt hier het interview lezen.
Over De onderwijsfamilie
Toen Jeroen Dijsselbloem in 2008 het parlementair onderzoek naar onderwijsvernieuwingen afrondde, was zijn interesse voor het onderwijs voorgoed gewekt. In zijn achterhoofd zaten steeds zijn opa, ouders en vele ooms en tantes die in het onderwijs werkten. Wat kreeg deze onderwijsfamilie mee van de niet-aflatende stroom veranderingen in het onderwijs? Van de Mammoetwet, de basisschool, de basisvorming, het vmbo, Passend onderwijs, het studiehuis, het ontstaan van de roc’s?
Dijsselbloem besloot samen met zijn moeder de vele onderwijzers en leraren in hun familie te bezoeken. Iedereen werkte mee. Het resultaat is De onderwijsfamilie: een prachtig beeld van het Nederlandse onderwijs, van immense veranderingen in een relatief korte periode en van een geweldige maatschappelijke emancipatie.
In dit familieverhaal komt de geschiedenis van het Nederlandse onderwijs in vrijwel al zijn facetten aan bod. Maar Dijsselbloem kijkt ook verder: kunnen we tevreden zijn over het Nederlandse onderwijs?
Jeroen Dijsselbloem is voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid en voorzitter van het Nationaal Groeifonds, dat investeert in kennis en innovatie in Nederland. Van 2012 tot 2017 was hij minister van Financiën en van 2013 tot 2018 voorzitter van de Eurogroep, waarover hij in 2018 het boek De Eurocrisis publiceerde.