Kiley Reid en Anne Tyler genomineerd voor Booker Prize 2020


Vandaag is bekendgemaakt dat Kiley Reid met Zo’n leuke leeftijd en Anne Tyler met Een rooie aan de kant van de weg zijn genomineerd voor de Booker Prize 2020! Beide boeken staan op de longlist van de prestigieuze Britse literatuurprijs. De lijst bestaat nu in totaal uit dertien fictietitels en in september zal deze worden ingekort tot een shortlist met zes titels. In november zal de winnaar bekend worden gemaakt.

Juryvoorzitter Margaret Busby over de longlist: ‘Sommige genomineerde boeken richten zich op intermenselijke relaties die complex, genuanceerd, en emotioneel geladen zijn. Ook zijn er stemmen van minderheden die vaak ongehoord blijven, verhalen die fris, gedurfd en innemend zijn.’

Vorig jaar werd de prijs gewonnen door Margaret Atwood (voor De testamenten) en Bernardine Evaristo. Aan de prijs is een bedrag van £50,000 verbonden.

Meer informatie vindt u hier.


Over Zo’n leuke leeftijd:

Alix Chamberlain is een vrouw die krijgt wat ze wil, en ze heeft er haar beroep van gemaakt om andere vrouwen te laten zien hoe je dat doet. Ze is dan ook geschokt als haar babysitter, Emira Tucker, ’s avonds in de plaatselijke delicatessenwinkel wordt aangesproken door een beveiliger, die bij het zien van de jonge zwarte vrouw met een witte peuter een ontvoering vermoedt. Een kleine menigte is er getuige van, een omstander filmt alles, en Emira voelt zich vernederd. Alix staat erop de situatie recht te zetten.

Emira is 25. Ze staat op het punt haar ziekteverzekering te verliezen, heeft geen idee wat ze met haar leven aan moet en is zich bewust van Alix’ behoefte om haar te helpen. Maar als zich tussen beide vrouwen een verrassende connectie openbaart, blijkt die al snel alles wat ze over zichzelf, en elkaar, dachten te weten overhoop te gooien.

Vol empathie en scherpe maatschappelijke kritiek is Zo’n leuke leeftijd een verrassende debuutroman over de complexe realiteit van volwassenwording, en wat het betekent om iemand als ‘familie’ in je leven op te nemen.

Kiley Reid (Los Angeles, 1987) volgde de Iowa Writers’ Workshop, waar ze de Truman Capote Fellowship kreeg. Zo’n leuke leeftijd is haar debuut. Ze woont in Philadelphia.