Kim Putters te gast bij Jinek


Gisteravond was Kim Putters te gast bij Jinek om over zijn nieuwe boek veenbrand te praten. Het boek is een bundeling van columns, geschreven door Putters voor Het Financieele Dagblad. Hoewel Nederland op veel fronten vooruit lijkt te gaan, en we op het nieuws veel horen over de aantrekkende economie, schreef Putters – zo realiseerde hij zich terugkijkend op zijn werk – voornamelijk minder positieve artikelen. Putters gaat niet mee in de ‘goed-nieuws-show’: “een aantal hele belangrijke kwesties in de samenleving zorgen voor onvrede”.

Gemiddeld gezien gaan we er allemaal op vooruit, maar dit geldt niet voor iedereen. Werkloosheid neemt af, maar flexwerk neemt toe. Onzekerheid is nog lang niet uitgebannen. Zodoende zijn er “een aantal sluimerende kwesties, waarbij het in hoofdlijnen lijkt het goed te gaan, maar niet iedereen voelt dat zo. Dat is die ‘veenbrand’: als dat lang doorzet, en heel veel mensen zich onzeker voelen, dan sluimert er onderhuids in- en uitsluiting van een aantal groepen”.

Putters spreekt verder over de protesten in Frankrijk, de verantwoordelijkheid van bedrijven tegenover hun werknemers, en welke schouders de klimaatmaat-maatregelen moeten gaan dragen. U kunt het hele interview hier terugkijken.


Over Veenbrand:

We bevinden ons in de overgang naar een nieuw type samenleving, waarin technologie en sociale netwerken steeds meer onze manier van communiceren, werken en zorgen bepalen. Om in deze dynamische, nieuwe samenleving mee te komen multitasken we volop. Daar zijn goede informatie en vaardigheden voor nodig. Dat biedt veel kansen, maar leidt ook tot ongemak, onzekerheid en conflicten. Over de waarde van een diploma en werk. Over het sociale vangnet in ons land. Over wie invloed heeft op politieke besluiten.

Enerzijds wordt er voor antwoorden gekeken naar lokale overheden en naar burgers zelf. Anderzijds is de afhankelijkheid van internationale financiële systemen, wereldhandel en Europese samenwerking groot.

Kim Putters volgde de politieke, economische en maatschappelijke betekenis van deze dynamiek tussen 2014 en 2018 voor Het Financieele Dagblad. In Veenbrand analyseert hij de ‘smeulende kwesties’ in onze samenleving. Wie profiteert van welvaart en vooruitgang? Welke gevolgen heeft toenemende sociale ongelijkheid? Zorgt de duurzaamheidstransitie voor nieuwe sociale scheidslijnen? Hoe krijgen burgers meer invloed op politici en bestuurders?

Kim Putters (1973) is sinds 2013 directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) en bijzonder hoogleraar beleid en bestuur van de zorg aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hij is tevens onder meer kroonlid van de SER en vicevoorzitter van het Oranje Fonds.