‘Briljante roman’ van Maxim Februari lovend ontvangen met vijf sterren in de Volkskrant
‘Klont is speels, erudiet, ironisch, ernstig,’ schrijft Marja Pruis over de nieuwste roman van Maxim Februari. Afgelopen woensdag verscheen haar bespreking in De Groene Amsterdammer, waarin zij de “silver lining” van de roman ontdekt. ‘Knap hoe Maxim Februari in zijn boek Klont grootse thema’s met denkend gemak paart aan dagelijks gedoe.’ aldus Pruis.
Ook in de Volkskrant werd Klont afgelopen weekeind uitbundig beloond met de zeldzaam uitgedeelde vijf sterren. ‘Klont laat superieur zien hoe hard we romans nodig hebben. In elk geval deze.’
Ook in Trouw niets dan lovende woorden over Februari’s nieuwste roman. ‘Februari’s mooie stijl, de krachtige beelden, de heldere psychologie van de personages ook, maken dat ‘Klont’ in zijn geheel een goed voorbeeld is van wat erin beweerd wordt: dat alleen menselijke intelligentie, liefde en verbeelding een medicijn kunnen zijn tegen de doorgedraaide kunstmatige intelligentie.’
Over Klont:
Bodo Klein heeft zich op het ministerie van Veiligheid onmogelijk gemaakt en moet een paar weken in de luwte blijven. Zo kan hij mooi een opdracht uitvoeren voor zijn minister: hij wordt op pad gestuurd om verdachte uitspraken te onderzoeken van de wereldberoemde spreker Alexei Krups. Helaas komt op hetzelfde moment de familie van zijn vrouw logeren.
Alexei Krups reist intussen rond met een bejubelde lezing over digitale technologie. Door het gebruik van data en kunstmatige intelligentie zullen de roman en de politiek teloorgaan, waarschuwt hij opgewekt. Gaandeweg merkt Krups tot zijn verbazing dat hij een autoriteit is geworden en zijn roem dwingt hem steeds boudere uitspraken te doen. Maar wat weet hij er eigenlijk van?
‘De grootste vraag van de huidige tijd is hoe de mens greep houdt op zijn leefwereld’, zegt een collega van Krups. Leren we het leven beter te begrijpen door de vooruitgang? Of beginnen we juist alle controle te verliezen?
Over Maxim Februari:
Schrijver, jurist en filosoof Maxim Februari debuteerde in 1989 met de roman De zonen van het uitzicht en ontpopte zich in de bijna dertig jaar die volgden tot een van de scherpzinnigste en origineelste denkers van ons taalgebied. In 2007 publiceerde hij de grote roman De literaire kring, die nationaal en internationaal bejubeld werd. Het boek won de Annie Romein-Verschoorprijs en behaalde de shortlist van de Libris Literatuurprijs en de Gouden Uil Literatuurprijs en de longlist van de International impac Dublin Literary Award. In 2008 ontving Februari de Frans Kellendonkprijs voor zijn gehele oeuvre.