Koen Bruning geïnterviewd in Parool
Gisteren verscheen een interview met Koen Bruning, auteur van het onlangs verschenen Samen rijk, in Het Parool. Bruning zegt te zijn gaan schrijven toen hij de campagne van de Amerikaanse ondernemer Andrew Yang zag, ‘die waarschuwt voor armoede en ongelijkheid als gevolg van automatisering. Wat hij zei is bijna profetisch, zeker nu in coronatijd.’ Hij is de dag na zijn eindexamen in 2019 begonnen met schrijven.
Bruning stelt een basisinkomen met de naam ‘vrijheidsdividend’ van 1000 euro per maand voor. Volgens hem legt men zo een deel van de macht die de overheid en markt hebben, terug bij de burger: ‘Vergelijk het met een te lang uitgestelde winstuitkering aan de Nederlander. Je zorgt ervoor dat mensen weer uit hun creativiteit en ondernemerszin putten.’
Op de vraag wat hij zelf met die 1000 euro zou doen antwoordt Bruning: ‘In 4 vwo had ik een app voor het onderwijs bedacht, dat idee had ik met steun van een basisinkomen destijds beter kunnen uitbouwen. En ik zou meer boeken gaan kopen, en meer gaan schrijven.’
U leest dit interview hier terug.
Ook was Bruning te gast bij radioprogramma Langs de Lijn En Omstreken op NPO Radio 1. Hij vertelt over de vele gesprekken die hij gevoerd heeft met diverse mensen die pleiten voor het basisinkomen, of die er juist sceptisch over zijn.
U luistert deze aflevering hier terug.
Over Samen rijk:
Twee derde van het totale vermogen in Nederland is in handen van 10 procent van de Nederlanders. Steeds meer mensen moeten harder werken dan ooit, maar hebben geen vast contract, kunnen een hypotheek wel vergeten en durven over een pensioen niet eens na te denken. Is het dan raar dat de middenklasse slinkt, dat er steeds meer onderling wantrouwen is en dat mensen populistisch gaan stemmen?
Koen Bruning heeft dé oplossing voor deze problemen: het basisinkomen. Geef iedere Nederlander 1000 euro per maand. Het is bovendien een typisch Nederlandse oplossing, die terug te vinden is in de wortels van onze geschiedenis: van Thorbecke en ons poldermodel tot de opbouw van onze ondernemende burgersamenleving.
Bruning laat in Samen rijk enthousiast en onderbouwend zien hoe het basisinkomen de democratie versterkt, polarisatie tegengaat en burgers van links tot rechts onder een universeel idee verenigt.
Koen Bruning (2000) is student Philosophy, Politics and Economics aan de VU.