Kris Verburgh en Remko Kuipers op De Nationale GezondheidsBeurs
Prometheus-auteurs Kris Verburgh en Remko Kuipers verzorgen optredens op De Nationale GezondheidsBeurs, die van 11 tot en met 14 februari plaatsvindt in de Jaarbeurs.
Kris Verburgh neemt deel aan het Inspirerend Avond Seminar, waar hij zal spreken over het onderwerp ‘vertraag veroudering met voeding’. Voor zijn onlangs bij Uitgeverij Prometheus verschenen boek Veroudering vertragen onderzocht hij onder meer de rol van voeding, diëten en medicatie in het verouderingsproces en in verouderingsziektes zoals hart-en vaatziektes, diabetes en dementie. Kris Verburgh is ook de schrijver van de bestseller De Voedselzandloper.
Remko Kuipers treedt naar aanleiding van het verschijnen van zijn tweede boek Oergezond op in het Gezondheidstheater. Tijdens zijn presentatie zal Kuipers uitleggen hoe het komt dat we, hoewel we steeds ouder worden, toch op steeds jongere leeftijd te kampen krijgen met chronische welvaartsziekten als suikerziekte, hart- en vaatziekten en kanker. Ook zal hij uitleggen waarom hij bezwaar heeft tegen de manier waarop de huidige gezondheidszorg is ingericht: ze helpen je namelijk pas als het te laat is, als je eenmaal ziek bent, in plaats van je te helpen voorkomen dat je ziek wordt.
Zie voor meer informatie over beide optredens de site van De Nationale GezondheidsBeurs.
Over Veroudering vertragen:
Waarom zijn we sterfelijk? Waarom worden we ouder? En wat kunnen we hieraan doen? Wat is het verband tussen seks en veroudering, tussen kanker en onsterfelijkheid? Naast antwoord op dergelijke vragen, schetst Verburgh in Veroudering vertragen toekomstige doorbraken die veroudering kunnen afremmen, zodat we zo lang mogelijk gezond kunnen blijven. Volgens vooraanstaande wetenschappers kan veroudering in de toekomst zelfs omgekeerd worden. Kortom, mensen weer jonger maken. Tevens kaart Verburgh de vele misverstanden over veroudering aan, zoals het idee dat we ouder worden omdat we verslijten of dat antioxidanten veroudering vertragen.
Verburgh bespreekt daarnaast de rol van voeding in het versnellen of vertragen van veroudering, en legt uit waarom zo veel mensen met overgewicht kampen, en waarom de klassieke verklaring voor de vraag waarom we dik worden tekortschiet. Hij verklaart tevens waarom het beste dieet om gewicht te verliezen tegelijk ook veroudering afremt. Bovendien wordt in Veroudering vertragen een nieuw model voorgesteld, met verschillende tredes die methodes omvatten om het verouderingsproces te vertragen.
Kris Verburgh (1986) is arts en onderzoeker. Op 17-jarige leeftijd publiceerde hij zijn eerste wetenschapsboek, vier jaar later zijn tweede. Beide boeken werden genomineerd voor de Eureka-wetenschapsprijs. Op 28-jarige leeftijd creëerde Verburgh een nieuw wetenschappelijk vakgebied: de nutrigerontologie. Zijn vorige boek, De voedselzandloper, werd een besteller, met 350.000 verkochte exemplaren. Het werd genomineerd voor Boek van het Jaar.
Over Het Oerdieet:
Tijdens zijn reizen door Oost-Afrika raakte arts Remko Kuipers geïntrigeerd door de contrasten in leefstijl tussen de traditionele jager-verzamelaarstammen en onze westerse manier van leven. Hij besteedde bijna tien jaar aan het bestuderen van de gevolgen van deze verschillen. Hij at bittere ongezoete chocola met de Azteken, dronk bloed met de Masaï, verzamelde honing met de Hadzabe en proefde ghee met de nazaten van Dzjenghis Khan. Conclusie: onze genen zijn door de evolutie perfect aangepast aan het dieet van de jager-verzamelaar, maar onze levensomstandigheden zijn daar door landbouw, industrie en de komst van fastfood steeds verder van verwijderd. Daardoor bestaat er tegenwoordig een mismatch tussen onze omgeving en onze oeroude genen, resulterend in welvaartsziekten als obesitas, diabetes, hart- en vaatziekten en kanker. Terug naar het oerdieet dus!
In begrijpelijke taal legt Kuipers uit waarom we allemaal zouden moeten eten als de oermens, dé manier om oergezond oud te worden. Om zijn theorie direct in praktijk te brengen biedt Het oerdieet tevens honderd recepten, samengesteld door culinaire kenners.
Remko Kuipers is arts en apotheker, maar vooral onderzoeker. Hij was de eerste ter wereld die promoveerde in de evolutionaire geneeskunde, de wetenschap die zich bezighoudt met de relatie tussen evolutie, leefstijl (waaronder voeding) en gezondheid. Voor zijn onderzoek verbleef hij jaren in Tanzania, veelal onder primitief levende stammen.
‘Het oerdieet biedt een waardevol inzicht in de samenstelling van onze huidige voeding en de verschillen met onze oorspronkelijke, paleolithische voeding. En dr. Kuipers’ recepten zijn niet alleen gemakkelijk te bereiden, maar ook goed betaalbaar en uiterst smakelijk.’ Loren Cordain, auteur van The Paleo Diet
‘De theorie achter Het oerdieet is zo verleidelijk dat je er wel in moet geloven.’ Dr. Frank, auteur van het Dr. Frank-dieet