‘Kruispunt’ van Jonathan Franzen besproken in Het Parool
Kruispunt, de nieuwe roman van Jonathan Franzen, werd positief ontvangen in Het Parool. ‘Kruispunt is een spetterende eerste kennismaking met de familie Hildebrandt. Franzen-de-fictieschrijver in topvorm’, aldus recensent Dirk-Jan Arensman. Hij noemt Franzens personages ‘overtuigend en complex, en worden ze opvallend compassievol geportretteerd’. Dirk-Jan Arensman kan ‘na bijna zeshonderd pagina’s nauwelijks wachten op deel twee’.
U kunt de recensie hier lezen.
Over Kruispunt:
Het is 23 december 1971, het weerbericht belooft een witte kerst en ieder lid van de familie Hildebrandt staat op een kruispunt. Vader Russ, hulpprediker van een progressieve kerk in een voorstadje van Chicago, wil zich bevrijden uit zijn liefdeloze huwelijk – zonder te weten dat zijn labiele vrouw Marion met dezelfde gedachte speelt. Hun oudste zoon Clem komt voor de feestdagen naar huis met een beslissing die zijn vader zal verbijsteren. Clems zusje Becky, vanouds de populairste cheerleader op haar school, is onder de bekoring geraakt van de hippiecultuur, en hun puberbroer Perry is het beu om als drugsdealer het geld bijeen te sprokkelen voor zijn eigen verslaving.
Iedere Hildebrandt is op zoek naar een beter leven en ziet zich daarin door de anderen gedwarsboomd.
Jonathan Franzen wordt al jaren geprezen om zijn onvergetelijke personages en zijn scherpe beeld van het moderne Amerika. Nu, in Kruispunt, tekent hij de generatie die aan de wieg stond van onze hedendaagse dilemma’s. Een tijd waarin alles anders was en toch ook wezenlijk hetzelfde. Met zijn karakteristieke humor en briljante verhaallijnen neemt hij ons vijftig jaar mee terug, naar een wereld waarin we kunnen zien wie we altijd al zijn geweest.
Kruispunt is, meer nog dan Franzens vorige romans, een krachttoer van verweven perspectieven, briljante observaties en een constante verhalende spanning. Een radicaal onderzoek naar de menselijke mythe met de familie Hildebrandt, die de politieke, intellectuele en sociale tegenstromen van de afgelopen halve eeuw bezeilt.
Jonathan Franzen (1959) brak in 2001 internationaal door met zijn meesterwerk De correcties, waarvoor hij de National Book Award ontving, en publiceerde in 2010 Vrijheid, dat door velen wordt gezien als de beste roman van deze eeuw. Zijn laatste roman, Zuiverheid, kwam uit in 2015. Franzen woont in Santa Cruz, Californië.
‘Franzens intens absorberende roman is vermakelijk, ondraaglijk en soms onverwacht opbeurend – in één woord, uitmuntend.’ Kirkus Reviews
‘Franzen is terug met een ingrijpend en meesterlijk onderzoek naar de veranderende cultuur van het Amerika van de vroege jaren zeventig (…). Het is onweerstaanbaar.’ Publishers Weekly weekly