‘De laatste overval’ besproken in Dagblad van het Noorden ****
De laatste overval van Gabri van Tussenbroek en Tanja Holzhey is met vier sterren beoordeeld door recensent Eric Nederkoorn in het Dagblad van het Noorden. In dit boek duiken Tussenbroek en Holzhey in het bewogen leven van Reimund Holzhey, een voorvader van Tanja Holzhey die in Amerika postkoetsovervaller blijkt te zijn geweest:
‘Hebben ze hem aan zijn hoofd geopereerd? Was het hypnotherapie, waardoor Reimund Holzhey als veroordeelde postkoetsovervaller bij zinnen kwam? Hij veranderde van de nietsontziende ‘Black Bart’ (zijn bijnaam) in een gerespecteerd man.’
Nederkoorn vindt naast ‘het wonderlijke levenspad van Holzhey’ vooral de sociale emancipatie van de justitiële autoriteiten in Michigan ‘indrukwekkend leesvoer. Zo kan het dus ook.’
U leest dit artikel hier terug.
Wat doe je als je tot de ontdekking komt dat een familielid een beruchte postkoetsovervaller in Amerika was? Dit overkwam Tanja Holzhey en Gabri van Tussenbroek. Het was het begin van een fascinerende zoektocht met verbluffende vondsten.
Het ongelofelijke leven van Reimund Holzhey kende tal van bizarre wendingen. Als vijftienjarige emigrant vertrok hij in 1882 naar de Verenigde Staten. Zeven jaar later schreven alle Amerikaanse kranten over zijn gewelddadige overvallen, de arrestatie en het proces.
Maar zijn veroordeling was niet het einde. In de gevangenis onderging Holzhey een wonderbaarlijke verandering. Hierdoor kwam hij in contact met de hoogste kringen. Zijn leven nam opnieuw een bijzondere wending.
De laatste overval is een combinatie van true crime en geschiedenis, van ziekte en genezing, van wanhoop en een tweede kans.
‘Een van de spectaculairste verhalen uit de Verenigde Staten ooit opgeschreven.’
The Washington Times, 9 juli 1913
‘Dit verhaal had je niet kunnen bedenken!’
Michigan Radio, 12 september 2018
Gabri van Tussenbroek is bouwhistoricus bij Monumenten en Archeologie van de gemeente Amsterdam en hoogleraar Stedelijke identiteit en monumenten aan de UvA. Hij schreef onder meer de boeken De toren van de Gouden Eeuw (shortlist Libris Geschiedenis Prijs 2018), Amsterdam en de Nachtwacht en IJzeren ambitie. Het Paleis voor Volksvlijt en de opkomst van de Nederlandse industrie.
Tanja Holzhey is literatuurhistorica en werkt voor de overheid. Ze schreef eerder over radicale verlichtingsideeën in het toneel.