Spring naar de content

‘De laatste overval’ besproken in Trouw


Onlangs besprak recensent Paul van der Steen in Trouw het recent verschenen boek De laatste overval van Tanja Holzhey en Gabri van Tussenbroek. In De laatste overval duiken Holzhey en Tussenbroek in het leven van een verre voorvader van Holzhey die als overvaller in Amerika bekendheid kreeg als ‘Black Bart’, ‘die pleegde het soort berovingen dat later was te zien in westerns’.

Van der Steen merkt op dat Van Tussenbroek en Holzhey van hun normale onderwerpen zijn afgedwaald met De laatste overval, ‘maar ze hebben leesbaar plezier gehad aan het onderzoeken van het toevallig gevonden familielid van Holzhey’.

 

U leest dit artikel hier terug.


Over De laatste overval:

Wat doe je als je tot de ontdekking komt dat een familielid een beruchte postkoetsovervaller in Amerika was? Dit overkwam Tanja Holzhey en Gabri van Tussenbroek. Het was het begin van een fascinerende zoektocht met verbluffende vondsten.

Het ongelofelijke leven van Reimund Holzhey kende tal van bizarre wendingen. Als vijftienjarige emigrant vertrok hij in 1882 naar de Verenigde Staten. Zeven jaar later schreven alle Amerikaanse kranten over zijn gewelddadige overvallen, de arrestatie en het proces.

Maar zijn veroordeling was niet het einde. In de gevangenis onderging Holzhey een wonderbaarlijke verandering. Hierdoor kwam hij in contact met de hoogste kringen. Zijn leven nam opnieuw een bijzondere wending.

De laatste overval is een combinatie van true crime en geschiedenis, van ziekte en genezing, van wanhoop en een tweede kans.

‘Een van de spectaculairste verhalen uit de Verenigde Staten ooit opgeschreven.’
The Washington Times, 9 juli 1913

‘Dit verhaal had je niet kunnen bedenken!’
Michigan Radio, 12 september 2018


Gabri van Tussenbroek is bouwhistoricus bij Monumenten en Archeologie van de gemeente Amsterdam en hoogleraar Stedelijke identiteit en monumenten aan de UvA. Hij schreef onder meer de boeken De toren van de Gouden Eeuw (shortlist Libris Geschiedenis Prijs 2018), Amsterdam en de Nachtwacht en IJzeren ambitie. Het Paleis voor Volksvlijt en de opkomst van de Nederlandse industrie.

Tanja Holzhey is literatuurhistorica en werkt voor de overheid. Ze schreef eerder over radicale verlichtingsideeën in het toneel.