Lale Gül te gast bij Op1


Lale Gül was onlangs te gast bij Op1 om te vertellen over haar boek Ik ga leven en de discussie aan te gaan met andere mensen uit de Turks-Nederlandse gemeenschap. Gül benadrukt de nuance die in haar boek te zien is over de diverse ervaringen binnen de Turks-Nederlandse gemeenschap.

Yesim Candan, columniste voor RTL Nieuws, merkt op dat Ik ga leven heel mooi een emancipatieproces beschrijft binnen een streng patriarchale gemeenschap: ‘heel erg mooi, hoe [Lale Gül] zegt als een sterke vrouw, als een jonge vrouw: “Ik wil het anders doen, ik wil leven”‘.

U kijkt deze aflevering hier terug.

 

Verder werd Ik ga leven besproken in Het Nieuwsblad. Recensent John Vervoort noemt het boek ‘onbeschaamd, medogeloos hard maar tegelijk ook verhelderend en soms erg grappig’ en beoordeelt Gül met vier sterren.

U leest deze recensie hier terug.


Over Ik ga leven:

‘Muziek mag niet, daten is verboden, het hebben van vrienden van het andere geslacht is onwettig, je leuk kleden en opmaken is ongepast, ’s avonds buiten zijn is niet geoorloofd, “vieze, immorele” films en series kijken is onaanvaardbaar (en dan bedoel ik geen porno, gewoon een film waarin wordt gezoend), het vieren van verjaardagen of andere heidense feestdagen mag niet, werken met mannen kan niet en ook uitgaan en feesten op festivals is verboden.’

Opgroeien in een streng islamitisch gezin betekent voor Büsra dingen stiekem doen. Stiekem make-up en sieraden dragen, laat thuiskomen, met jongens afspreken en alcohol serveren in een restaurant. Maar het betekent vooral: voortdurend vragen stellen.

‘Moet ik leven als een kamerplant? Moet ik in een huwelijk treden waar alle seks uit is geramd nog voordat het begonnen is, omdat mijn verwekkers een volstrekt humorloze, bloedeloze en Koranvaste lul voor mij hebben uitgekozen? En dan veranderen in een broedkip zoals alle vrouwen om me heen? En de rest van mijn bestaan op die manier slijten? Is dat waarvoor ik leef? Is God dan blij met mijn tragedie?’

In een ongekend eerlijk relaas onderzoekt Büsra met veel humor de grenzen van haar geloof en de gemeenschap waar ze in opgroeit. Als er iemand geen blad voor de mond neemt, is het Büsra wel.


Lale Gül (1997, Kolenkitbuurt, Amsterdam) studeert Nederlands aan de VU. Tot haar zeventiende ging ze in het weekend naar een Koranschool van Stichting Milli Görüş. In haar autobiografische debuutroman Ik ga leven betwist ze alles wat ze daar geleerd heeft en meer.