Lale Gül genomineerd voor de NS Publieksprijs 2021


Gisteren was Lale Gül te gast bij tv-programma Khalid & Sophie. Hier werd bekend gemaakt dat ze met haar boek Ik ga leven is genomineerd voor de NS Publieksprijs 2021. Volgens Michiel van Egmond, herhaaldelijk winnaar van de NS Publieksprijs, ‘zou het wel heel mooi zijn als Lale wint’.

De NS Publieksprijs is de prijs voor het beste boek, gekozen door het publiek. Het winnende boek mag zich Boek van het Jaar noemen. De winnaar mag een jaar lang gratis met de trein reizen, krijgt een jaar lang gratis boeken en wint een geldbedrag van € 7500,-

Vanaf dit moment kan er op de genomineerden worden gestemd. Op woensdag 17 november is de officiële bekendmaking van de winnaar van de NS Publieksprijs.

U kunt hier uw stem uitbrengen.


Over Ik ga leven:

‘Muziek mag niet, daten is verboden, het hebben van vrienden van het andere geslacht is onwettig, je leuk kleden en opmaken is ongepast, ’s avonds buiten zijn is niet geoorloofd, “vieze, immorele” films en series kijken is onaanvaardbaar (en dan bedoel ik geen porno, gewoon een film waarin wordt gezoend), het vieren van verjaardagen of andere heidense feestdagen mag niet, werken met mannen kan niet en ook uitgaan en feesten op festivals is verboden.’

Opgroeien in een streng islamitisch gezin betekent voor Büsra dingen stiekem doen. Stiekem make-up en sieraden dragen, laat thuiskomen, met jongens afspreken en alcohol serveren in een restaurant. Maar het betekent vooral: voortdurend vragen stellen.

‘Moet ik leven als een kamerplant? Moet ik in een huwelijk treden waar alle seks uit is geramd nog voordat het begonnen is, omdat mijn verwekkers een volstrekt humorloze, bloedeloze en Koranvaste lul voor mij hebben uitgekozen? En dan veranderen in een broedkip zoals alle vrouwen om me heen? En de rest van mijn bestaan op die manier slijten? Is dat waarvoor ik leef? Is God dan blij met mijn tragedie?’

In een ongekend eerlijk relaas onderzoekt Büsra met veel humor de grenzen van haar geloof en de gemeenschap waar ze in opgroeit. Als er iemand geen blad voor de mond neemt, is het Büsra wel.

Lale Gül (1997, Kolenkitbuurt, Amsterdam) studeert Nederlands aan de VU. Tot haar zeventiende ging ze in het weekend naar een Koranschool van Stichting Milli Görüş. In haar autobiografische debuutroman Ik ga leven betwist ze alles wat ze daar geleerd heeft en meer.


‘Zeer grappig geschreven.’ Arnon Grunberg

‘Een moedig boek dat lof verdient.’ Özcan Akyol

‘Een geheel eigen stijl, bitter-geestig en ongegeneerd.’ Kees ’t Hart