‘Leef een beetje!’ geprezen in Parool
Op 17 augustus stond er een lofzang over Howard Jacobson’s Leef een beetje! in het Parool. Leef een beetje! wordt door recensent Thomas Verborgt geprezen als een “érg geestige en wrange roman” waarin veel mooi is. Lyrisch schrijft hij ook: “… ik was blij met een boek dat je niet weg kunt leggen: er zit veel vaart in, ieder personage dat in beeld komt, wordt meteen onvergetelijk, de dialogen spatten je gul tegemoet en er komen veel denkbeelden aan de orde waarvan je graag even opkijkt.” Ook de vertaling van Peter Abelsen wordt geprezen: “Abelsen maakte lekker Nederlands van een lekker boek.” Verborgt schrijft dat hij de rest van de dag alles uit zijn handen liet vallen om Leef een beetje! te lezen.
Over Leef een beetje!:
Rond haar negentigste levensjaar vergeet Beryl Dusinbery vrijwel alles – tot aan haar eigen kinderen toe. Ze slijt haar dagen met het treiteren van haar verzorgers en het door elkaar halen van oude anekdotes over verloren liefdes.
In kringen van Noord-Londense weduwen wordt Shimi Carmelli gezien als de laatste der begerenswaardige vrijgezellen: een mannelijke leeftijdgenoot die nog zelf zijn knopen kan dichtmaken, kan lopen zonder rollator en kan spreken zonder speekselvloed. Híj vergeet niets – en zeker niet het incident uit zijn kindertijd dat sindsdien als een donkere wolk boven hem hangt.
Wat Beryl en Shimi elkaar nog kunnen bieden, is misschien net genoeg om de opgebouwde pijn te verzachten en nieuwe betekenis aan hun resterende levens te geven. Met Jacobsons eigenzinnige humor en stijl is Leef een beetje! zowel grappig, puur als bitterzoet – een roman die je je gemiste afslagen laat overdenken en je laat afvragen of je in de tweede helft van je leven nog van koers kunt veranderen.
Howard Jacobson (1942) is een Brits schrijver en columnist voor The Independent. Zijn romans draaien vaak om de joodse cultuur in Groot-Brittannië en worden gekenmerkt door zijn zwartgallige humor. In 2010 ontving hij voor zijn roman De Finklerkwestie de Man Booker Prize. Zijn roman J kwam in 2014 op de shortlist van die prijs.