Trouw tipte Lenny Peeters afgelopen week als een van de vier interessantste debutanten van 2017. Haar debuutroman Dochter werd bij verschijning in september vorig jaar warm door de pers onthaald. Onder andere van Trouw, Het Parool, Hebban, Cutting Edge en Knack ontving Peeters lovende recensies. In Dochter volgen we een zwakbegaafd meisje wiens leven een aaneenschakeling van weerzinwekkendheden is. Desalniettemin draait haar belevingswereld vooral om het verzorgen van haar cavia’s.

Trouw prijst vooral de vertelstem die Peeters hanteert, waarbij de lezer consequent vanuit het onwetende, van moreel besef verstoken perspectief van Dochter de meest naargeestige dingen te zien krijgt. Peeters werkt veelal op basis van suggestie, en de lezer krijgt enkel flarden mee. Met deze stijl ‘nagelt Peeters je vast aan je stoel,’ aldus Trouw. Het Parool stelt dat Peeters Dochter uiterst geloofwaardig neerzet, en geeft het boek vier sterren. Recensent Dieuwertje Mertens ervaart het als een ’tragisch verhaal waar de hoofdpersoon zelf geen verdriet om heeft,’ met ‘scènes die zich niet uit het geheugen laten wissen.’ Zodoende is ‘het grootste monster in het boek de onwetendheid.’

Zowel Hebban als Cutting Edge reikte eveneens vier sterren uit. Hebban stelt dat het verhaal de lezer ‘ongenadig de diepte in voert’, en Cutting Edge noemt het boek ‘een volwaardig debuut, al was het maar omdat Peeters maar al te goed weet waar stijl en vorm voor staan.’ Knack had ten slotte de volle vijf sterren over voor Dochter, en prijst de ‘bijzonder efficiënte, spaarzame stijl’, waarbij Peeters de lezer liever ‘omverblaast met één detail dan in slaap sust met een karrenvracht langdradige beschrijvingen.’ Het resultaat is, volgens recensent Marnix Verplancke, ’tezelfdertijd ranzig rauw en sprookjesachtig.’

Klik hier voor het artikel in Trouw. Naast Lenny Peeters noemde de krant ook Prometheus-auteur Persis Bekkering als bijzondere debutant.

Lenny Peeters (1975) is een prijswinnend schrijfster van korte verhalen uit Antwerpen. In 2008 won ze met ‘Familiegevoel’ de Flits Fictie-wedstrijd van Club Propaganda, en in 2010 met ‘Nanoseconde’ de verhalenwedstrijd van Uitgeverij Contact. Dochter is haar debuutroman.


Meer over Dochter:

‘Hoe heet je?’ Gewone woorden, maar ze klinken donker. Ik moet uitkijken.
‘Hoe heet je?’
Dochter, denk ik bij mezelf. Dochter, natuurlijk.
De vrouw vraagt waar ik woon. In ons huis. Dat van vader en mij. Ze wil nog meer horen. Wanneer ik geboren ben. Een hele tijd geleden. Toen de tuin nog vol medicijnbloemen stond. Met de blaadjes verzorgde ik de cavia’s. Elke dag op hetzelfde uur. Dat doe ik nu niet meer.
Ze vraagt wat er gebeurd is en waarom. Ik kijk naar mijn laarzen. Ik wil ze uitdoen en aan mijn voeten krabben, maar ik weet niet hoe, met die zakken rond mijn handen.

Het is een raadsel voor Dochter waarom zij aan een kruisverhoor van de politie onderworpen wordt. Langzaam beginnen we te begrijpen dat de jonge vrouw iets verschrikkelijks heeft gedaan. Scène na scène, beeld na beeld sluipt het ware verhaal binnen in de verhoorkamer van de inspecteurs.
Dochter is een ogenschijnlijk onschuldige psychologische roman, maar ongenadig voert het verhaal de lezer de diepte in.

 

Ook interessant



Vijf sterren in De Standaard voor ‘BLACK-OUT’ van P.F. Thomése

Vijf sterren in De Standaard voor ‘BLACK-OUT’ van P.F. Thomése

Afgelopen dinsdag verscheen BLACK-OUT, de nieuwe roman van P.F. Thomése. Carl De Strycker las het werk namens De Standaard. ‘Thomése schrijft bijzonder invoelend, genuanceerd en met een uitzonderlijk doorzicht in…

Lees verder >
Longlist De Nederlandse Biografieprijs 2024 bekendgemaakt

Longlist De Nederlandse Biografieprijs 2024 bekendgemaakt

Afgelopen maandag 26 augustus is de longlist van De Nederlandse Biografieprijs 2024 bekendgemaakt. Dit jaar zijn er twaalf nominaties in plaats van de gebruikelijke tien. Vier schrijvers van Uitgeverij Prometheus…

Lees verder >
Interview Rudi Wester in Nederlands Dagblad

Interview Rudi Wester in Nederlands Dagblad

In een stuk over Frankrijk in Nederlands Dagblad vertellen Rudi Wester, Simon Kuper en Liesbet van Zonen over Parijs en het Franse platteland anno nu. Rudi Wester kocht in 1999…

Lees verder >
Lale Gül te gast bij Kloostergasten

Lale Gül te gast bij Kloostergasten

In aflevering drie van Kloostergasten (KRO-NCRV) zien wij hoe Lale Gül, auteur van Ik ga leven en Ik ben vrij, op bezoek gaat bij het Diana d’Andolo-klooster in Nijmegen. Hier…

Lees verder >
Interview met Jaap Smit in ‘de Volkskrant’

Interview met Jaap Smit in ‘de Volkskrant’

Jaap Smit werd in 2014 commissaris van de Koning, dit jaar gaat hij met pensioen. In zijn boek Zonder kompas geen koers dat op 30 augustus verschijnt beschrijft hij zijn…

Lees verder >
•••• in NRC voor ‘RuZland’ van Eva Cukier

•••• in NRC voor ‘RuZland’ van Eva Cukier

Eva Cukier is Rusland-correspondent voor NRC en schreef nadat ze vanwege de oorlog werd teruggehaald door haar werkgever het onlangs verschenen boek RuZland. In het boek staat de periode die…

Lees verder >
Interview met Kees Moeliker in Volkskrant Magazine

Interview met Kees Moeliker in Volkskrant Magazine

Vorige week verscheen De kikkerkamasutra van Kees Moeliker, bioloog en directeur van het Natuurhistorisch Museum in Rotterdam. De Kikkerkamasutra is een bundel van 188 van zijn leukste columns en stukken…

Lees verder >
Astrid Roemer en Alara Adilow op Read My World Festival 2024

Astrid Roemer en Alara Adilow op Read My World Festival 2024

Dit jaar vind de 12de editie van het Read My World Festival plaats van 12-14 september in de Tolhuistuin in Amsterdam, een festival voor het geschreven en gesproken woord. Tijdens…

Lees verder >