Europese Literatuurprijs

‘Lente’ van Ali Smith genomineerd voor de Europese Literatuurprijs 2020!


Wij zijn trots te mogen aankondigen dat het boek Lente van Ali Smith is genomineerd voor de Europese Literatuurprijs 2020. De titel werd uit het Engels vertaald door Karina van Santen & Martine Vosmaer. Gisteren maakten juryvoorzitters Abdelkader Benali en Alma Mathijssen de shortlist op feestelijke wijze bekend (de livestream vanuit Spui25 is hier terug te kijken). Ter ere van de tiende editie van de prijs worden er dit jaar twee titels bekroond, een door de reguliere vakjury, en een door een speciaal ingestelde studentenjury. ‘Wie Lente leest, leest een totaalroman’, aldus de vakjury over de genomineerde titel van Smith. Ook de studentenjury te spreken over het boek: ‘Lente wordt gekenmerkt door een razendsnelle schrijfstijl met rake dialogen. Karina van Santen en Martine Vosmaer weten die vlotheid in het Nederlands fantastisch te grijpen. ‘Leest als een trein’ is een cliché, maar de term ‘sneltreinvaart’ is op dit werk bij uitstek van toepassing.’ De besprekingen van de jury’s zijn hier verder terug te lezen.

De Europese Literatuurprijs bekroont een roman geschreven in een taal van een land dat behoort tot de Raad van Europa. Tevens bekroont de prijs de Nederlandse vertaling van de roman, die geldt als voorbeeld van een excellente vertaling.

‘Sterke verhaallijn, krachtige verteltoon’, zo omschreef journaliste Marja Pruis de genomineerde titel van Smith vandaag in De Groene Amsterdammer. ‘In Lente gaat het om verschrikkelijke moderniteiten als fake news, privacy, internet, populisme, immigrantenstromen, actuele politieke schandalen en catastrofes, maar dit alles ingebed in een stuwend, universeel menselijk verhaal met reverences naar het werk van Shakespeare en Dickens.’

Lees het artikel in De Groene Amsterdammer hier terug.

_________________________________________________________

Over Lente:

Wat is de verbindende factor tussen Katherine Mansfield, Charlie Chaplin, Shakespeare, Rilke, Beethoven, Brexit, het heden, het verleden, het noorden, het zuiden, het oosten, het westen, een man die treurt om een verloren tijd, een vrouw die verstrikt zit in de moderne tijd?
De lente. De grote koppelaar.
Met oog voor de migratie van verhalen in de loop van de tijd en voortbordurend op Pericles, een van de meest resistente en speelse stukken van Shakespeare, vertelt Ali Smith het onmogelijke relaas van een onmogelijke tijd. In een tijd van muren en lockdown gooit Smith de deur open. De tijd waarin we leven verandert de natuur. Zal deze tijd ook de natuur van verhalen veranderen?
Hoop doet leven.
Lente maakt deel uit van de (los van elkaar te lezen) seizoenencyclus, een van de origineelste literaire series van onze tijd.

Ali Smith werd in 1962 geboren in Inverness, Schotland. Vier van haar romans, waaronder Herfst, werden genomineerd voor de Man Booker Prize. Ze woont in Cambridge.