Mooie bespreking van ‘Wegwee’ in Dagblad van het Noorden


Velen dromen van lange reizen naar verre oorden, maar haken uiteindelijk dan toch af bij het vervelende idee dat ze hun eigen heimat, familie en vrienden zullen missen. Er zijn echter uitzonderingen. Kijk maar naar de goedlachse en toonaangevende psycholoog Ap Dijksterhuis, die absoluut geen last van heimwee heeft. Integendeel, de beste man heeft wegwee!  Zijn Wanderlust bracht hem daarom tot een maandenlange reis door Azië waar hij nogal wat landen bezocht. Naast bekendere plekken zoals Japan en Zuid-Korea, deed hij ook dictatoriale landen zoals Noord-Korea en Turkmenistan aan.  Het Dagblad van het Noorden vond het boek dermate interessant dat ze vonden dat het de nodige aandacht verdiende. Geheel terecht bemerkt Hans van de Heijde in zijn recensie hoe het boek met humor is beschreven, iets wat een fervent lezer van Dijksterhuis’ boeken uiteraard niet zal verbazen. Vanzelfsprekend kaart Dijksterhuis culturele, antropologische en politieke zaken aan die hij in elk land voor zijn kiezen krijgt, maar hij weet dit volgens van de Heijde te doen ‘zonder wetenschappelijke pretenties’ en dat is nou precies wat het tot een ‘sympathiek boek’ maakt.


‘De tafelmanieren van de Chinezen deden me denken aan mijn zomers in de jaren tachtig, toen ik een bijbaantje had bij een van de boeren in ons dorp. Het was me in Hongkong al opgevallen dat het rauwe geweld waarmee Chinezen op hun eten aanvielen het beste tot zijn recht kwam wanneer ze noedelsoep aten, en in een klein restaurant op het treinstation van Guangzhou bereikte het culinaire inferno een absoluut hoogtepunt. Ik zat naast een groep Chinese boeren die niet alleen noedels aten, maar ook nog eens haast hadden. Ze smakten, slurpten en boerden onophoudelijk terwijl ze elkaar met volle mond luidruchtig aanspoorden om nog sneller te vreten. Het schouw- en hoorspel zou zelfs de varkens van boer Mensink verstoord hebben doen opkijken van hun trog. Het was, in één woord, geweldig.’

Eet hondensoep in Noord-Korea, levende inktvis in Zuid-Korea, maak je uit de voeten voor de Chinese politie, loop een zonnesteek op in Kirgizië en val als een blok voor Armenië. Ap Dijksterhuis voert je in Wegwee met zijn bekende vaart en humor door veertien Aziatische landen, van China en Japan tot Turkmenistan, Nagorno-Karabach en Abchazië.
Tussen de reisbeslommeringen door, besteedt deze fervente reiziger en succesvolle psycholoog aandacht aan de vraag hoe belangrijk vrijheid is. De meeste landen die hij bezocht zijn immers dictaturen waar leiders soms tot in het absurde verheerlijkt worden  (Zo bezocht hij onder andere drie opgebaarde leiders en naar schatting 1647 standbeelden van (voormalige) leiders.) Is vrijheid nodig voor het ervaren van geluk? Hoe is het om in een land te wonen waar alle macht bij een man ligt?

Wegwee hoort op het nachtkastje van iedere wegdromer en in de koffer van iedere avonturier. Het is geschreven voor wie vertrekt, voor wie thuiskomt of voor wie hoopt altijd op pad te zijn.

Ap Dijksterhuis (1968) is hoogleraar psychologie (Radboud Universiteit Nijmegen), schrijver, spreker, ondernemer en een van de invloedrijkste psychologen van Nederland. Eerder schreef hij Op naar geluk, De merkwaardige psychologie van een wijndrinker, Wie (niet) reist is gek, Maakt geld gelukkig? en het kinderboek Tussen je oren. Van zijn boek Het slimme onbewuste zijn inmiddels meer dan 100.000 exemplaren verkocht.

Over Wie (niet) reist is gek:
‘Dijksterhuis heeft humor en kan zichzelf heerlijk relativeren.’
Trouw