‘Leven! zonder oplossing’ besproken in Trouw
Vandaag verscheen een recensie in Trouw over Leven! zonder oplossing, het nieuwe boek van Ad van Nieuwpoort:
‘zoals een begaafd predikant betaamt, weet Van Nieuwpoort zinnige verbanden te leggen tussen een bijbels verhaal en hedendaagse ervaringen. Zo ziet hij Jobs Satan terug in de hedendaagse cynicus, die ervan overtuigd is dat het in tijden van crisis gauw gedaan is met de menselijke deugdzaamheid. Blijkt Rutger Bregmans bestseller ‘De meeste mensen deugen’ zowaar een bijbelse voorloper te hebben.’
U leest de hele recensie hier terug.
Over Leven! zonder oplossing:
Vóór de coronacrisis waanden we ons meesters van ons lot. Alles leek maakbaar. Tot een microscopisch klein virus ons uit deze illusie wakker schudde.
In Leven zonder oplossing laat Ad van Nieuwpoort zien dat die maakbaarheidsgedachte de mens al eeuwen in de weg zit, zowel in onze religieuze tradities als in het moderne, seculiere levensgevoel. Aan de hand van de aangrijpende parabel van Job laat Van Nieuwpoort zien dat elke poging tot een antwoord op het menselijk lijden eigenlijk een miskenning ervan is. Job is een mens die alles verliest maar toch overeind blijft. Dat komt omdat het lijden van Job niet wordt weggepoetst, opgelost of verklaard, maar juist in de volle breedte taal krijgt.
In Leven zonder oplossing legt Van Nieuwpoort in korte hoofdstukken Jobs verhaal naast de verhalen van mensen die hij in zijn werk tegenkomt in tijden van onzekerheid, ziekte en verlies, maar ook bij rouw, scheiding en burn-out. Het gaat niet om de antwoorden, maar om de goede vragen.
Dr. Ad van Nieuwpoort (1966) was onder andere predikant in Amstelveen, aan de Amsterdamse Zuidas en in Bloemendaal. Sinds kort is hij de predikant van de Haagse Duinzichtkerk. In 2017 verscheen over hem de docufilm Hier ben ik van Sarah Vos en Sander Snoep. Hij schreef diverse boeken over de actuele betekenis van Bijbelverhalen.
‘Lees hoe dit eeuwenoude verhaal nog steeds vol betekenis kan zijn voor onze tijd. Deze teksten vormen de basis van onze cultuur. Laten we ze steeds opnieuw ter hand nemen, niet om achterom te kijken maar om geworteld te zijn in ons immer struikelende bestaan.’
Dirk De Wachter
‘Voor wie zin heeft zich te verdiepen.’
Freek de Jonge