Lezing over ‘Anne Frank was niet alleen’ in Boekhandel Blankevoort


Ter ere van het verschijnen van Anne Frank was niet alleen van Rian Verhoeven is er een lezing georganiseerd in Boekhandel Blankevoort, te Amstelveen. De lezing vindt plaats op dinsdag 10 december en zal aanvangen om 20:00 (inloop vanaf 19:30). Aansluitend is er een borrel en signeert de schrijfster haar boek.

Aanmelden kan via boekhandelblankevoort@planet.nl en 020 6455694.


Nadat de familie Frank in 1933 vanuit Duitsland op het Merwedeplein was neergestreken, volgden nog vele andere Joodse vluchtelingen. De woningen op het plein waren toen net opgeleverd, met als blikvanger de ‘Wolkenkrabber’, destijds de hoogste woontoren van Nederland. Bewoners met een verschillende achtergrond leefden er rustig en gemoedelijk samen. Kinderen speelden tot laat buiten en volwassenen wisselden de laatste nieuwtjes uit. Maar na de Duitse inval keerde het tij en raakten de Joodse bewoners steeds meer geïsoleerd.

Op basis van interviews met voormalige bewoners en uitgebreid archiefonderzoek schrijft Rian Verhoeven over het dagelijks leven, vervolging, verraad en Joods verzet  dat zich op het Merwedeplein afspeelde. Anne Frank was niet alleen: Het Merwedeplein 1933-1945 vertelt het aangrijpende verhaal van een kleine gemeenschap die de grote geschiedenis van 1933-1945 weerspiegelt

Rian Verhoeven studeerde geschiedenis aan de Vrije Universiteit, schreef diverse boeken over de Tweede Wereldoorlog en Anne Frank, en woont sinds jaar en dag op het Merwedeplein.