‘Licht in de duisternis’ besproken in New Scientist en EOS Wetenschap
Het onlangs verschenen boek van Heino Falcke, Licht in de duisternis, werd besproken in New Scientist. Volgens eindredacteur Jean-Paul Keulen weet Falcke ‘een aantal verschijnselen op een nieuwe manier aanschouwelijk te maken’, waarmee hij ‘een mooi en uniek inkijkje in de hedendaagse sterrenkunde’ geeft. Keulen vindt het een boek ‘dat je van kaft tot kaft moet lezen om te ontdekken wat het allemaal te bieden heeft’.
Tevens werd Licht in de duisternis besproken in EOS Wetenschap. Hoofdredacteur Raf Scheers beschrijft het eerste deel van het boek als ‘een met persoonlijke anekdotes opgevrolijkte geschiedenis van de astronomie en meer bepaald de ontdekking van zwarte gaten’. Het tweede deel is volgens hem ‘extra interessant’, hierin ‘mengt hij verhalen over de plaats van God in zijn leven moeiteloos met de inzichten van Einstein en Hawking’. Scheers noemt het een ‘opwindend, maar ook relativerend boek’.
Over Licht in de duisternis:
Het was sensationeel wereldnieuws: op 10 april 2019 presenteerde Heino Falcke de allereerste foto ooit gemaakt van een zwart gat – een keerpunt in de sterrenkunde.
In Licht in de duisternis vertelt Falcke hoe wij als mensheid zover zijn gekomen: van de allereerste blik van de oermens naar de hemel tot de moderne astrofysica, het onderzoek naar zwarte gaten en de nog niet onthulde geheimen van het heelal; en wat dat voor hem en voor ons allemaal betekent.
Hij beschrijft hoe hij in een ongekende internationale samenwerking met zijn collega’s de gehele wereld in een enorme telescoop veranderde om zo het grootste raadsel van het universum in de ogen te kijken: een zwart gat. Niets kan uit een zwart gat ontsnappen, zelfs licht niet. Toch is het Falcke en zijn team gelukt er een foto van te maken.
Wat betekent dit voor de toekomst van de astrofysica? Welke rol kan de mens in het heelal spelen? En wat kunnen we uit de ruimte leren over de wereld, en over onszelf, en misschien zelfs over God? Heino Falcke, internationaal wetenschapper en in zijn vrije tijd lekenpredikant, neemt ons mee op een buitengewone, fascinerende en onderhoudende reis tot aan de horizon van ruimte en tijd. Licht in de duisternis is een pleidooi voor deemoed en nieuwsgierigheid.
Heino Falcke (1966) is hoogleraar astrofysica aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. In 2011 ontving hij de Spinozapremie, de hoogste Nederlandse onderscheiding in de wetenschap.